Frölundas lyxproblem

HOCKEY

Thomas Tynander: Det går f ö r bra nu

GÖTEBORG

De har en stor tv-skärm på väggen i omklädningsrummet, en sån där modern plasmahistoria som säkert skulle täcka en målbur lika bra som Henrik Lundqvist.

Efter varje match letar någon fram elitserietabellen på text-tv.

Frågan är om inte tabellen är Frölundas största hot mot SM-guldet.

Frölunda har nio raka utan förlust och debatten i hockeysverige tycks mest handla om vilket lag de kan ställas mot i finalen. Blir ju lätt så när ett lag leder serien med 14 poäng och har nästan dubbelt så många gjorda mål som insläppta.

Men Frölunda har haft problem. I de två senaste matcherna har de hamnat i underläge och tvingats arbeta hårt för att vända till seger.

Men – det är det bästa som kan hända just nu. För det här laget saknar ju egentligen motgångar under 2004/05. Frölunda har fortfarande inte haft någon svacka, har ju ännu inte förlorat två matcher i rad, och har dessutom sluppit allvarliga problem med skador i truppen.

Tre raka torsk, tack...

Jag står i omklädningsrummet efter matchen och stirrar smått förbluffad på resultatet, elitserietabellen på väggen finns där på den gigantiska plasmaskärmen efter varje match, men nu slår det mig plötsligt att laget har det för bra. Är de f ö r överlägsna?

Det bästa som kunde hända är ett par, tre raka förluster före slutspelet, säger jag till Daniel Alfredsson och Tommy Tingets som står intill. Men dom ser på mig som om jag var från en annan tid eller en annan planet.

”Tvingats vända”

Jag tror ändå att Frölunda, om de ska lyfta i ett slutspel, behöver en örfil för att vakna till liv på allvar, läget i tabellen är för bekvämt. Spelarna behöver en motgång för att lära sig hantera en kollektiv kris. Vi har sett tidigare hur lag gjort fantastiska grundserier för att sedan få problem i slutspelet då de inte lyckats hantera en motgång under stor yttre press.

– Men vi har ju tvingats vända dom här två senaste, påminner Alfredsson.

Jo.

Liten svacka

Ja, kanske var det den kris jag efterlyser, kanske var det örfilen, att överlägsna Frölunda plötsligt hamnade i underläge i två matcher. Men ändå vann till slut.

I så fall är svackan så liten att vi knappt är medvetna om den. Det säger en del om potentialen hos guldfavoriterna.

Frölunda valde bort Alfredssons kompis, stjärnbacken Wade Redden, som istället erbjöds kontrakt med Brynäs – men tackade nej.

– När det inte blev nåt med Frölunda tappade jag sugen, säger han i dagens Ottawa Sun.

Förstå killen. Nu tar han sommarledigt.

Tom Koivisto var en besvikelse i höstas – men just nu är han lagets främste back, offensivt.

På en annan text-tv-sida på plasmaskärmen hyllas han för sin hjälteroll mot Djurgården. Det var inte oväntat.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM