Fler JVM till Europa – Sverige söker 2022

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
HOCKEY

I slutet av månaden drar JVM igång i USA.

Men i framtiden kommer flera av JVM-turneringarna att spelas i Europa efter ett nytt avtal.

”Nu vill vi arrangera JVM 2022, det år Svenska Ishockeyförbundet fyller 100 år”, skriver Anders Larsson, hockeyförbundets ordförande, på förbundets hemsida.

Den 26 december inleds JVM i Buffalo (USA).

Juniorkronorna, med stjärnorna Rasmus Dahlin och Elias Pettersson i en förmodad trupp, spelar åter på nordamerikansk mark sedan gällande avtal ger Kanada och USA rätt till vartannat mästerskap.

Sverige söker 2022

Men i framtiden blir det ändring på det.

På svenska ishockeyförbundets hemsida bekräftar ordföranden Anders Larsson att ett nytt avtal mellan internationella ishockeyförundet (IIHF) och Hockey Canada är på plats.

Det ger Kanada rätten till fyra och tio turneringar från och med 2022. Övriga sex delar Europa/USA på.

”Jag har tidigare uttalat mig om att Kanada kanske borde arrangera vart tredje år, så det här avtalet är ett steg i rätt riktning”, skriver Anders Larsson och fortsätter:

”Nu vill vi arrangera JVM 2022, det år Svenska Ishockeyförbundet fyller 100 år.”

Vill arrangera A-VM

Vidare berättar Larsson att Sverige, som tog VM-guld så sent som i maj, har planer på att ansöka om nästa tillgängliga A-VM, år 2023.

”Vi har både självförtroendet och kraften att arrangera ett riktigt lyckat VM på hemmaplan men vi behöver noga tänka igenom hur vi ska lägga upp strategin och konceptet”, skriver ordföranden.

ARTIKELN HANDLAR OM