Laget som delar ut flest huvudtacklingar

Assisterande lagkaptenen förvånad men självkritisk: ”Är inte okej med så många”

Är Luleå farligaste klubben i SHL?

Ja, åtminstone sett till avstängningar för huvudtacklingar sedan 2013 – en lista som Luleå toppar överlägset:

– Det är inte okej med så många. Vi vill själva ha bort dem och blir förbannade när vi åker på huvudtacklingar och hjärnskakningar, säger assisterande lagkaptenen Johan Harju.

Huvudtacklingar har blivit ett allt större problem inom ishockeyn och inte minst i SHL. Något Sportbladet nu belyser i en rad artiklar. De senaste åren har rubrikerna om spelare skadade efter huvudtacklingar duggat tätt.

Sportbladet har tillsammans med twittraren domarna.se och disciplinnämndens protokoll från Svenska Ishockeyförbundet räknat ut vilken SHL-klubb som straffats med flest antal matcher för huvudtackling. 

Och på förstaplats på den mindre smickrande listan placerar sig Luleå. Sedan säsongen 2013/14 och fram till i dag har Luleå straffats med 67 matcher enbart för huvudtackling. 

Fem matcher mer än tvåan HV71. 

– Oj, utbrister Johan Harju

Är du förvånad?

– Ja, jag trodde inte vi skulle vara i toppen. I år har det snarare känts som vi har åkt på många huvudsmällar. Men man kanske är lite blind där, att man ser vad andra gör i stället för egna laget.

”Vi vill själva ha bort dem”

Harju återvände till Luleå säsongen 2014/15 och har varit med under stora delar av den period där Luleå inte mindre än 14 gånger fått matchstraff och lång avstängning för just huvudtackling. Han var också lagkapten under två säsonger och är sedan två säsonger assisterande kapten. 

Hur känner du kring den summan av avstängningar för just huvudtacklingar?

– Att det inte är okej. Vi vill själva ha bort dem och blir förbannad när vi åker på huvudtacklingar och hjärnskakningar. Det är definitivt inget sammanhang vi vill vara framträdande i. Det här är ingen liga man vill vinna. 

Kan du ge någon förklaring till varför Luleå toppar listan?

– Nja, jag har ingen riktigt bra förklaring, jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Jag tycker inte vi har försökt att vara ett fult och tufft lag så. Klart vi vill spela tufft och hårt, men är inte ett lag som har åkt och letat tacklingar, säger Harju. 

Han finns inte med på den svarta listan och har också klarat sig bra när det gäller just hjärnskakningar.

Farten är en stor anledning

Även när det gäller avstängningar totalt, för alla förseelser, ligger Luleå i topp. Där delar man förstaplatsen med HV 71 där båda klubbarna har straffats med totalt 97 matcher. Luleå har bötat mest med drygt 400 000 kronor. 

– Det är samma där, det är ingen liga man vill vinna. Som jag varit inne på: jag är faktiskt lite förvånad över att vi ligger så högt. 

I stort då, hur ser du på problematiken med huvudtacklingar i SHL?

– Klart att vi som liga jobbar för att få bort dem, och jag tror att de har blivit färre. Men de senaste åren har spelet blivit så snabbt. Det går så jäkla fort och samtidigt vill man tackla, så tyvärr blir det fel ibland. Motståndaren hänger kanske inte riktigt med, eller så använder de händer eller armbågar. Då krävs inte så mycket för att det ska bli en hjärnskakning.

 Johan Harju
Johan Harju
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!