Rögle tog historisk seger mot Frölunda

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. En seger på de första nio omgångarna.

Sen nio vinster på de kommande tolv. Rögle är SHL:s formstarkaste lag.

– Vi hade mycket möten och snack om hur vi skulle gå vidare. Det var mycket enmansshow i början, nu spelar vi mer som ett lag, säger Olle Liss.

Den 13 mars 1994 var den senaste gången som Rögle slog Frölunda i Scandinavium i elitserien. 42 dagar senare föddes Daniel Zaar. 

– Det är faktiskt sjukt, det är ju ett tag sen jag föddes, säger han.

Rögletruppen diskuterade förlustsviten på vägen upp till Göteborg, och Zaar blev den som till slut bröt den. Med 1.05 kvar av matchen sköt han in 2-1 målet efter en snabb spelvändning från mittzon. 

Och en snabb vändning har Rögle också gjort i höst. Efter en katastrofal start med en poäng på de första sex matcherna och en seger på de första nio har lagets formkurva nu vänt totalt. 

– Jag tycker ändå att vi har haft en bra känsla i laget hela tiden, ett bra go. Det kändes mer som en tidsfråga innan det skulle vända. Men att det skulle gå så här bra, det trodde jag kanske inte. 

Vunnit nio av de tolv senaste

Vad är det som har hänt, vad har ni förändrat spelmässigt?

– Det är många grejer som klickat, vi gör de små detaljerna bra. Vi vet vad vi ska göra i olika situationer nu, vi har gått igenom taktiken lite mer än vi gjorde från början. Det ger en trygghet för många.

Vårens supersuccéspelare, Olle Liss, har också kommit igång. Han sköt in matchens första mål ur minimal vinkel.

– Den största anledningen till vår vändning är att vi spelar mer som ett lag nu. Vi har 22 grabbar som varje dag drar åt samma håll. I början var det väl inte riktigt så, det var mer enmansshow, alla försökte göra lite mer individuella grejer. 

Vad berodde det på?

– Bra fråga. När man börjar förlora lite så blir det en osäkerhet på alla plan. Jag tror ingen ville förlora, utan snarare att man vill ta i lite extra mycket och därför försöker göra det på egen hand. Men vi lyckades ta oss ur det där och när vi började spela som ett lag så kuggade spelet i bättre också. 

Rögle har nu vunnit nio av de tolv senaste matcherna och klättrar snabbt i tabellen. Liss medger att det var tufft i början.

– Det var många möten och mycket snack om hur vi skulle gå vidare från där vi var. För det var en ganska tuff start. När det är i början av säsongen så blir det så tydligt också när ett lag plockar få poäng. Men vi hade vår dipp i början, förhoppningsvis blir det ingen mer nu, och utan vi kan hålla en ganska hög lägstanivå. 

”Lättare att komma till rinken nu”

Till skillnad från de flesta andra säsonger så tippades Rögle högre upp i tabellen inför säsongen.

Satte det en annan press på er?

– Kanske var det något omedvetet, pressen blir ju större när det snackas mer utifrån. Men nu har vi visat i några matcher att vi kan vara med och slåss mot alla lag. Det känns bra.

Roligare att spela hockey nu jämfört med för två månader sen?

– Haha, ja. Det känns lite lättare att komma till rinken nu, så är det absolut. 

Fotnot: Rögle vann även en match i Scandinavium i den dåvarande hockeyallsvenska finalen våren 1995. 

Foto: Bildbyrån
Publicerad: