Millimeter från att bli blind

Brynäs NHL-förvärv berättar om skräckskadan: ”Tacksam att jag fortfarande kan spela hockey”

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Drew Miller i Brynäs-dressen.

GÄVLE. En sylvass skridskoskena i ögat kunde ha betytt slutet på Drew Millers karriär:

– Jag hade en enorm tur, det handlade om millimeter, säger han själv om skräckskadan.

På torsdag kan den tungt NHL-meriterade forwarden debutera i SHL för Brynäs.

Efter åtta raka säsonger med Detroit Red Wings blev det inget nytt NHL-kontrakt för rutinerade Drew Miller, 33. Amerikanen har spelat närmare 600 NHL-matcher och 60-talet Stanley Cup-matcher. Storebror är för övrigt målvaktsfenomenet Ryan Miller. 

Nu är han i Gävle för att hjälpa Brynäs att klättra i tabellen. 

När Sportbladet träffar honom i Gavlerinken har han precis avverkat sitt första riktiga ispass där hela laget är på isen. 

Om alla papper är i ordning förväntas Miller debutera mot Rögle på torsdag. Han ser fram mot debuten men är samtidigt glad att han över huvud taget kan spela ishockey. 

 – Ja, jag är väldigt tacksam att jag har kvar mitt öga och kan spela. Jag tar det inte för givet på samma sätt som tidigare, utan uppskattar att vara på isen. Efter en sån olyckshändelse, när din karriär kan ta slut, njuter du ännu mer för du inser att det lika gärna kunde ha varit över.

Berättar om skräcksekunderna

Vi backar bandet till den 1 april 2015, då Millers Detroit Red Wings mötte Ottawa Senators. 

I samband med en tekning i Detroits försvarszon hände den otäcka olyckan som lika gärna kunde ha betytt slutet på karriären. Eller till och med värre än så om skridskoskenan träffat halsen. 

Miller stod uppställd som ytterforward och var på väg in i tekningscirkeln för att försöka hämta pucken. 

I samma ögonblick tappade Ottawacentern Mark Stone balansen och hans ena skridsko flög upp och träffade Miller precis vid det högra ögat: 

– Hans skridskon skar ett djupt jack från underkanten av ögat och rakt över kinden, berättar Miller. 

Mirakulöst nog så träffade skridskon inte ögongloben.

– Vi pratar om ett avstånd som ja… jag tror inte ens du kan mäta det mellan två fingrar. Det var så nära. Jag känner mig väldigt tacksam som hade sån tur. Någon däruppe hjälpte mig den gången. Det var en sån där sjuk olyckshändelse som inträffar ibland.

Drew Miller kände direkt att något allvarligt hade hänt. Åkte i full fart mot båset och sedan direkt vidare till omklädningsrummet. Där togs han om hand av medicinsk personal.

– Läkarna sydde ihop det djupa såret i tre lager, två lager under skinnet och så det sista lagret som är längst ut. Jag låg där i en och en halv timme och de sydde och sydde, berättar han. 

Drew Miller hade verkligen tur i oturen. 

I stället för slutet på karriären kunde han spela redan nästa match, dock med ett heltäckande visir som han bar under ett par veckor.

Pratade med Erik Karlsson om det i somras

I dag är ett långt ärr under höger öga det enda spåret som berättar om den hemska olyckan.

– Ibland känner jag att det spänner lite runt ärret, men det är allt. Såret har verkligen läkt ihop bra. Läkarna gjorde ett fantastiskt jobb och jag har inte behövt göra någon plastkirurgi i efterhand. 

På isen i samma lag när den otäcka olyckan inträffade fanns det helsvenska backparet Niklas Kronwall och Jonathan Ericsson.

På blålinjen för Ottawa stod Erik Karlsson och det var nära att Karlssons slagskott hade träffat Miller när han i full fart, och kraftigt blödande, försökte ta sig av isen: 

Just Erik Karlsson träffade Miller för övrigt i somras då båda var bjudna på finländaren Valtteri Filppulas bröllop. 

Då kom händelsen upp:

– Ja, vi träffades där och började prata om det. Jag berättade för Erik att när jag blev skuren i ansiktet höll han dessutom på att träffa mig med ett slagskott, och så skrattade vi gott åt det, säger Drew Miller. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM