Rookien får inte bryta reglerna

HOCKEY

Johansson: Viktigt att Pääjärvi får bra stöttning

Det finns oskrivna regler för en rookie i NHL.

Följer du inte dem, är dina dagar räknade i klubben.

Foto: Att vara rookie är mentalt påfrestande, något som Magnus Pääjärvi upplever. ”Det gäller att ta till sig det viktigaste och orka gå vidare”, skriver Calle Johansson.

Som rookie måste du vara framfusig på isen, samtidigt som du måste veta din plats utanför. För om du missköter dig, är störig och inte rätar in dig i ledet, då blir det jobbigt.

Då är det ingen som hjälper dig, och som rookie behöver du hjälp.

Och det spelar ingen roll hur bra du varit innan du kom till NHL. Du måste ta hänsyn till hierarkierna som finns inom laget.

Hierarkin är utformad efter antal NHL-matcher. Ju fler matcher du spelat, ju mer har du att säga till om.

Veteranerna väljer till exempel den plats på flygplanet de vill ha.

Skickas till farmarlaget

Ett generalfel av en rookie är till exempel att be materialarna göra något som du skulle kunna göra själv. Det gör du bara inte. Och om man ska äta lunch ihop innan match, då ställer du dig inte först i kön.

Om du ändå skulle vara en skrävlare och ta stor plats gäller det att vara oumbärlig som Alex Ovetjkin eller Sidney Crosby, annars skickar de dig till farmarlaget, för uppfostran.

Det är mentalt påfrestande att vara rookie, man får höra mycket gliringar, man är ovan vid resandet och inte van vid att få så mycket skäll av tränaren. Det gäller att ta till sig det viktigaste och orka gå vidare.

Det blir givetvis ännu tuffare att komma till ett förlorande lag.

Träningarna blir tråkiga. Allt blir tyngre. Detta upplever Magnus Pääjärvi. Jag tror att man i Edmonton hade räknat med lite mer produktion från honom. Men alla som sett Pääjärvi spela vet att han inte är en naturlig målskytt, inte ännu i alla fall.

Inte bra harva för länge

Ett (1) sådant här år tror jag inte behöver vara farligt. Men det är inte bra att harva för länge i ett dåligt lag, för då vänjer du dig till slut vid att förlora.

Det är viktigt att Pääjärvi får bra stöttning av alla människor runt omkring. Som svensk rookie känner man sig jäkligt långt hemifrån, det är nog det värsta. Man längtar hem.

Min blivande fru var med mig som tur var. Hon var en stor stöttning.

Och att familj och kompisar kom över och hälsade på.

Crosby – artist och grovjobbare

Washingtonkedjan Nicklas Bäckström, Alexander Semin och Alex Ovetjkin är samtliga i toppen av poängligan.

Tampas Steven Stamkos och Martin St Louis ligger båda där uppe, liksom Chicagos Patrick Sharp och Patrick Kane.

Det är nästan alltid minst två tillsammans där uppe från samma lag.

Förutom Sidney Crosby. Näst bästa forward i Pittsburgh är inte ens bland de 30 bästa! Då förstår man hur bra Crosby är. Både artist och grovjobbare.

Därför är han bäst i NHL.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL