Backlund kan stå i Stanley Cup-finalen

HOCKEY

”Gäller att hålla sig beredd”

NEW YORK. Han har inte spelat mer än två perioder i NHL.

Men nu kan Johan Backlund plötsligt kastas rakt in i självaste Stanley Cup-finalen.

– Det här är fantastiskt att få vara med om men det gäller att hålla sig beredd. Så mycket skadeproblem som målvakterna i det här laget haft kan man få hoppa in när som helst, säger ”Backe” inför karriärens höjdpunkt.

Situationen är minst sagt speciell.

Philadelphia Flyers-rookien Johan Backlunds NHL-karriär inskränker sig alltså till två futtiga perioder mot Pittsburgh i mars i år.

Ändå är det på hans norrländska axlar Flyers öde i Stanley Cup-finalen mot Chicago, som börjar i morgon natt, KAN komma att vila.

Skadedrabbade

”Backe” – som tidigare spelat i Skellefteå, Leksand och Timrå – har varit det skadedrabbade sensationslagets reservmålis under hela slutspelet och ser ut att få fortsätta vara det också i finalserien. Så händer något med nuvarande förstemålisen Michael Leighton står 28-åringen från Västerbotten plötsligt på den största scen som finns i hockeyvärlden.

– Och så mycket skadeproblem målvakterna i det här laget haft gäller det att hålla sig beredd. Emellanåt har ju grabbarna knappt vetat vad keepern heter, skrockar han.

Inte nervös

– Man kan få hoppa in när som helst. Därför förbereder jag hela tiden som att jag SKA spela. Det är ju hyggligt viktiga matcher det här.

Särskilt nervös inför den sensationella eventualitet verkar ”Backe” dock inte.

– Det har varit en fantastisk resa genom hela slutspelet, jag är bara glad att jag får vara med om det. Det är få förunnat att få uppleva så speciella saker, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL