”Lönetak och stängd elitserie”

HOCKEY

Sportbladets Stefan Alfelt: Svensk hockey mår inte bra – så kan den räddas

MALMÖ

Under Percy Nilssons 90-tal målades Malmö ut som hotet mot svensk hockey. Den farliga värvarklubben som trissade upp lönenivåerna med fantasikontrakt.

Nu vill Malmö stoppa vansinnet.

– Ett lönetak är enda lösningen, sa ordföranden Mats Engstrand till mig i ena periodpausen under hemmamatchenmot Frölunda.

Jag håller helt med – men vill lägga till en stängd elitserie dessutom.

Årets elitserie måste bli en vågbrytare. Att serien ökats till 55 omgångar och att en del önskar 70 matcher innan det hettar till handlar inte om att sportens attraktionskraft

kräver det.

Det är lönenivåerna som kräver ett abnormt antal seriematcher för att klubbarna ska kunna nå lönsamhet. En oändlighetsrad av matcher som riskerar att orsaka ett självmord.

Man kan ju se på det på ett annat vis också. Från synvinkeln att svensk hockey ska må bra.

Det gör den inte nu.

Malmö är ett talande exempel.

Varje spelare i truppen är som jag kan bedöma det alldeles utmärkta idrottsutövare i sin sport.

Det kan vara förödande

Det räcker inte.

För varje slovakisk, tjeckisk, eller vad det nu kan vara för gästarbetare som lockas hit med skattefria inkomstlöften försvinner en möjlighet för en lovande ung svensk talang.

Det är på till och med ganska kort sikt förödande för svensk hockey. Därför att den främlingslegion som ska bära upp vart och vartannat lag inte bär upp sporten ishockey.

Percy Nilsson agerade helt rätt när han köpte ett gäng av Sveriges största stjärnor till Malmö.

Kombinationen väldigt bra ishockeyspelare och färgstarka personligheter skapade ett enormt intresse. Att sen krydda laget med ett gäng utländska stjärnor, som verkligen var stjärnor, spetsade intresset ytterligare.

Dagens inköpta stjärnor är både för många och oftast totalt färglösa. Ett gäng legoknektar som utför sitt värv varhelst de får bra pröjs.

Efter en dålig insats går de hem till sin lyxiga lägenhet lite missnöjda med insatsen och förlusten men jag tror att väldigt få av dem brinner i hjärnan, att de ältar förlusten om och om igen, eller att de ser den som en katastrof, som de som är uppväxta i och med sin förening gör.

Ingen vågar ha tålamodet

Bra och sevärda idrottsutövare är värda att betala mycket pengar för när en elitidrottsklubb vill nå toppen, men inget kan för intresset slå ut en lokal talang som når stjärnstatus.

Malmö Redhawks vågar – precis som resten av hockeysverige – inte att ha det tålamodet och det tycker jag är trist.

Svensk hockey vinner ingenting på dagens situation där de få talanger som får chansen i elitserien omedelbart försvinner för knappnålspengar till NHL medan resten får sitt självförtroende nedtryckt i en farmarklubb.

Ett lönetak tar med automatik bort de flesta av de utländska chansimporterna.

En stängd liga öppnar för långsiktighet med genomtänkt strategi på fostringssidan.

Kan man sen riva upp NHL-avtalet också skulle svensk hockey kunna må alldeles förträffligt ganska snart igen.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM