Tre Kronor missade turneringssegern

HOCKEY

Finland vann avslutningsmatchen i Channel One Cup

Det hände inte ofta, hockeyåret 2006.

Men Tre Kronor var faktiskt inte bäst när det gällde i Channel One Cup – och turneringssegern byttes till en tredjeplats efter 1–2 mot Finland.

Allt Bengt-Åke Gustafsson tar i blir inte guld, men nästan.

Euro Hockey Tour-turneringen i Moskva höll på att sluta på samma sätt som OS och VM, då Tre Kronor toppade tabellen efter två mycket bra insatser mot Ryssland och Tjeckien.

Men Finland ville annat.

– De var riktigt bra i dag, de hade mer energi än vad vi. Vi jobbade oss in i matchen, och var faktiskt bara några halvchanser bort, sade förbundskapten Gustafsson.

Halvchanserna var dock inte så många.

Tre Kronor var plötsligt mycket ineffektiva i de många numerära överlägen de fick, och i spel fem mot fem har de inte fått in mer än ett enda mål under hela turneringen.

Målskyttar saknas

– Vi hade inte så många målskyttar i den här turneringen, jag hade hoppats att någon av de unga killarna skulle kliva fram mer. Där har vi något att jobba med, säger Gustafsson, som ändå hade några saker att glädjas åt:

Målvakten Erik Ersberg, backen Tobias Enström och debutanten Johan Åkerman lär alla ha tagit ett stort steg närmare den kommande VM-truppen.

– De tre har verkligen gjort det bra. Det är ju lite det som är meningen med sådana här turneringar, man ser vilka som håller måttet och växer med uppgiften och vissa som kanske inte räcker till på den här nivån. Och Åkerman var otroligt rolig att se, han har ju spelat i allsvenskan så många år så man vet ju aldrig hur det går med tempot. Men han gjorde mycket väl ifrån sig, sade Gustafsson.

HV71:s Johan Åkerman, tidigare i Skellefteå under elitserien, fick även mycket speltid – både i numerärt under- och överläge – och blev dessutom vald till Tre Kronors bästa spelare i turneringen.

Inte illa för en landslagsdebutant.

– Just nu tycker jag mest att det känns för jäkligt att vi inte lyckades slå finländarna när vi hade saken i våra egna händer. Det känns riktigt surt, sade Åkerman själv.

– Matchen blev sönderryckt av alla utvisningar och vi hamnade i underläge tidigt och orkade inte i kapp. Synd, när vi gjort så bra insatser tidigare.

Sjunde gången gillt

Det var just Åkerman slog in Tre Kronors enda mål i matchen mot Finland. På det sjunde försöket i numerärt överläge gick kvitteringspucken till 1–1 till slut in.

– Det var skönt att få sätta den. Jag såg att backarna kastade sig, och väntade ut dem. Men tyvärr så gjorde de mål strax därefter och då orkade vi inte komma igen, sade Åkerman.

Det var finländaren Janne Pesonen som påpassligt slog in 2–1 när målvakten Erik Ersberg inte hann med i en sidledsförflyttning. I slutperioden orkade inte Tre Kronor höja tempot, och Bengt-Åke Gustafsson fick nöja sig med en tredjeplats.

Ryssland, som vann mot Tjeckien med 4–1, tog hem turneringen före just Finland.

TT