Frölunda vann krismötet

HOCKEY

Besegrade Modo på bortaplan

Örnsköldsvik (TT)

Svenska mästarna Modo är i kris – och Frölunda möjligen på väg ur sin.

Detta sedan Frölunda klarat det mentala trycket bäst och vunnit med 2–1 på bortais.

– Jag är väldigt imponerad av grabbarna, de visade en del som vi inte trott fanns där, sade Frölundas tränare Per Bäckman.

Frölunda och Modo var i samma situation tabellmässigt, lika många poäng. Och båda hade krisstämpel på sig inför matchen.

Frölunda efter tre raka förluster och 0–6 hemma mot Luleå.

Modo med sex förluster på de senaste sju matcherna.

Ingen tvekan om att Frölunda bäst stod emot det mentala tycket bäst.

– Den här gången hade vi kniven nära hjärtat, som Per Bäckman uttryckte det på sitt speciella sätt.

– Jag är imponerad av hur grabbarna klarade av det. Vi slår ju inte ifrån oss utan för spelet långa stunder. Killarna offrade sig och tog fram något vi inte trott fanns där.

Ett ängsligt Modo, utan eget spel, kom billigt undan i första perioden (0–0) och Frölunda fick retroaktiv utdelning när Karl Fabricius satte 0–1 efter drygt tolv minuter in i andra.

Modos snart 17-årige backtalang Victor Hedman lyckades dock göra sitt första elitseriemål strax före paus och ge Modo både hopp och energi inför sista perioden.

– Det gav oss lite vind i seglen, så det är klart att Frölundas tvåa var knäckande, sade Modos tränare Harald Lückner.

Gyllene tillfälle

Martin Plüss gjorde det målet, 1–2, drygt fyra minuter in i tredje perioden, och det bar sedermera fram till en hyperviktig trepoängare.

Modo fick ett gyllene tillfälle att kvittera, men tog inte chansen när man i nästan två minuter spelade fem mot tre.

Faktiskt kunde Victor Hedman ha blivit poängräddare åt Modo när han solokörde, bröt in på mål och sköt tätt över med mindre än två minuter kvar.

Men Modo var inte värt poäng och verkar heller inte vara i balans. Domaren Tomas Andersson skickade andretränaren Fredrik Andersson från båset sedan han protesterat mot en utvisning på just Hedman.

Och utmärkte målvakten Karol Krizan protesterade sig till två tiominuters-utvisningar inom loppet av två minuter i mitten av tredje perioden och fick lämna banan.

– Det finns inget försvar, svarade Harald Lückner på frågan vad han tyckte om uppträdandet från sin andretränare och målvakt.

Ni är nära slutspelsstrecket nu!?

– Ja, men det är inte så långt upp heller. Men visst, vi är inne i en trend som vi måste bryta. Det håller inte att göra så lite mål som vi gör – 28 på de senaste 15 matcherna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM