Snabba LHC-mål knäckte Luleå

HOCKEY

Mikko Luoma matchhjälte för Linköping

Foto: STEFAN JERREVÅNG/Scanpix
Luleås Tomas Surovy tar ett skutt över LHC:s masklöse målvakt Roman Chehmanek.

Linköping (TT)

En enda trepoängare på 15 matcher i november och december – men nu är Linköping hetast i elitseriehockeyn.

4–1 mot Luleå var fjärde raka vinsten för östgötarna.

– Den här gången hoppas jag vi är i toppen för att stanna, säger backen Mikko Luoma.

Under november och december var Linköping elitseriens formsvagaste lag tillsammans med Timrå. På 15 omgångar förmådde östgötarna bara att ordna en seger efter ordinarie tid. Därför sjönk man från andra till sjunde plats.

Då handlade det mesta om kris och hård kritik från fansen om att kicka tränaren Gunnar Persson.

Nu är klubben istället hetast i landet med fyra raka segrar – och 19–6 i målskillnad.

– Vi gjorde en riktigt bra insats borta mot HV71 direkt efter jul. Även om vi inte vann kändes det som att det var vändningen för oss, förklarar Mikko Luoma.

Efter 3–3 i Jönköping har Linköping spöat motståndarna på löpande band – Timrå med 3–0, Brynäs med 5–3, Mora med 7–2 och Luleå med 4–1.

– Vi hade några möten före jul där vi ventilerade allt som måste förbättras. Sedan dess har vi en striktare defensiv och spelar rakare på mål framåt, menar Luoma.

– Dessutom har vi äntligen fått igång vårt powerplay. Jag tror delvis att det beror på att vi fördelat rollerna mer och att vissa enbart spelar i numerärt överläge och andra i boxplay. Då sliter man inte så hårt på dem som dubblerar hela tiden.

Avgjorde i andra

Mot Luleå grundlades vinsten i en fantastisk andraperiod där Linköping gick från 1–0 till 4–0.

Målvakten Tero Leinonen fick nog efter 13.02 av mittakten, när Mikko Luoma vispat upp pucken i krysset, och lämnade över till Mattias Modig.

Om Linköpings förstafemma – med poängkungen Tony Mårtensson i spetsen – producerat mest på sistone var det andralinjen som banade väg den här gången. Backparet Luoma och Andreas Holmqvist levererade mängder av perfekta passningar till anfallskollegorna. Och förutom målet svarade Luoma också för två assist.

Fjärde raka för Luleå

Även tredjekedjans Ulf Söderström var på strålande spelhumör och inledde med att spela fram till Tim Erikssons ledningsmål i den första perioden.

– En lysande insats, det är verkligen roligt att vara tränare en sådan här dag, säger Gunnar Persson.

Luleås coach Slavomir Lener hade annat att tänka på – hans lag åkte nämligen på fjärde raka förlusten.

– Vi hade alldeles för dålig skridskoåkning och tittade bara på pucken i andra perioden. Men vi avslutade bra i den sista och det får vi ta med oss till nästa match. Nu är killarna från JVM med igen och vi har fått tillbaka de skadade spelarna, säger Lener.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM