Därför är slutomgången i kvalserien viktig

avEmil K Lagnelius

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

Västervik och Västerås är klara för hockeyallsvenskan.

Men spänningen i kvalserien stendöd? Nä.

Troja och Huddinge har all anledning att slita för tredjeplatsen i kvalserien.

– Ja, om något lag i hockeyallsvenskan går i konkurs, vilket har hänt förr, så går frågan till lag tre i kvalserien, säger hockeyallsvenskans ligachef Sonny Lundwall.

AIK 2004, Nyköping 2008, Björklöven 2010, Borås 2012...

Listan på lag som tvångsdegraderats från hockeyallsvenskan till division 1 på grund av ekonomiska bekymmer under 2000-talet är lång (lägg dessutom till Halmstad och Hammarby som gick i konkurs och fick starta om ännu längre ned i seriesystemet).

Med det i åtanke har Troja och Huddinge en morot att vinna söndagens avslutande möte i kvalserien. Ja, även Borlänge kan ta i lite extra mot Piteå för att norpa fjärdeplatsen.

– Är det någon klubb som går i konkurs eller beviljas licens så går man efter rankning och det är placeringen i kvalserien. Frågan går till klubben som slutar tre, men tackar de nej går frågan vidare. Så teoretiskt skulle även en fjärde- eller femteplats kunna få betydelse, säger Sonny Lundwall till Sportbladet.

– Man vet aldrig hur det blir med de ekonomiska förutsättningarna i svensk hockey idag. Då gäller att vara först på tur. Just nu ligger vi trea, så lite finns det allt att spela för, säger Huddinges tränare Fredrik Mälberg till Stockholm Direkt.

NHL-bloggen med Per Bjurman – nu exklusivt i Plus

”Tuffare framöver”

För att få spela i hockeyallsvenskan finns både krav på ekonomi och arena.

– Enkelt uttryckt ska man den sista april kunna visa upp att man har en och en halv miljon kronor i eget kapital och 2500 åskådarplatser. I fjol var kravet ”bara” en miljon och då hade vi flera klubbar – Oskarshamn, Pantern, Tingsryd och Troja – som inte klarade det ekonomiska kravet först, men som visade upp en handlingsplan.

– Västervik är de enda som har haft dispens för arenan den här säsongen. Dispens får man ett år i taget, så vi ska följa upp deras handlingsplan.

Finns det klubbar som du ser riskerar att inte klara kraven?

– Det är säkert ansträngt för flera klubbar. Men då lämnar man in sitt bokslut och en handlingsplan för hur man ska fixa kravet och då kan man få dispens.

Efter i år kommer det bli tuffare framöver att få dispens.

– Ja, från om med säsongen som kommer får man bara chansen en gång på fem år att få dispens om man inte uppfyller de ekonomiska kraven. Har man dragit i livlinan en gång har man ingen mer förrän om fem år.

Kravet på eget kapital höjs april 2019 till två miljoner kronor för att till slut landa på fyra miljoner kronor 2022.

Alla matcher i kvalserien sänds exklusivt i Aftonbladet Plus Premium

Foto: Bildbyrån
Publicerad: