”Jag tänker på honom varje minut”

avTomas Ros

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Adam Larsson.

För en spelare i Tre Kronor blir hockey-VM extra speciellt.

Adam Larsson, som för första gången någonsin drar på sig landslagströjan utan att hans största fan kan vara delaktig, pappa Robert.

– Jag tänker på honom varje minut. Men jag vet att han är stolt över mig, säger NHL-backen.

Det har gått lite mer än två månader sedan Adam Larssons liv förändrades radikalt.

Edmonton-spelaren såg fram mot en ledig vecka och pappa Robert, före detta hockeyspelare i Skellefteå AIK, skulle komma och hälsa på.

Pappa Larsson åkte över från Sverige och under Oilers "bye week" skulle familjen åka på skidsemester i fjällen utanför Edmonton.

Men veckan slutade i en mardröm – innan den ens hade börjat. Robert blev sjuk och på morgonen efter ankomsten avled han i en hjärtinfarkt, endast 50 år gammal.

Foto: Peter Claesson
Robert Larsson med dåvarande Skellefteå-tränaren Christer Abrahamsson 1985.

”Pappa var fullt frisk”

En chock för 25-åringen från Skellefteå.

– Ja, du. Vad ska man säga. Jag fattar fortfarande inte vad som hände. Det gick så snabbt. Pappa var fullt friskt och läkarna har fortfarande inte kommit med någon anledning till varför han fick infarkten. Innan han lämnade Sverige hade han skottat hemma vid huset och han var fysiskt aktiv, säger Adam Larsson, som nu laddar för ännu ett VM med Tre Kronor.

Fjällsemestern ställdes in.

Ett arbete med att få hem kroppen till Sverige och det är kanske inte det lättaste när man är utomlands.

– Nej, det var speciellt med alla papper och så. Tog mycket tid. Det var därför det tog en sådan tid innan vi kunde ha en begravning.

I fredags landade Adam i Skellefteå. Trots jetlag tog han sig direkt till den avgörande semifinalen mellan Skellefteå och Djurgården i Kraft Arena.

– Jag gick efter två perioder. Det kändes klart. Jag behövde sova och vara med mamma. Hon behöver all hjälp och tid just nu.

Foto: JASON FRANSON / TT / NTB Scanpix

”En okej säsong bakom mig”

Nu väntar Tre Kronor, för andra gången på tre år för 25-åringen, som har mest istid av alla i Edmonton Oilers tillsammans med Oscar Klefbom och Darnell Nurse.

I sista grundserie-matchen mot Vancouver spelade han över 25 minuter och var givetvis på isen varje gång som Sedinarna var på isen.

– Jag har en okej säsong bakom mig. Om vi ska prata om laget så började vi dåligt och vi kom aldrig ur den dåliga trend som vi hade från början när spelet inte funkade och speciellt var boxplay uselt. Sedan kom vi igång, men det kändes som att det var försent då.

Nu blir det vila en vecka för Larsson.

Tid att sörja pappa Robert, på allvar.

En speciell tid eftersom Adam nu är på hemmaplan och alla minnen blossar upp en efter en i föräldrahemmet.

– Jag tänker på pappa varje minut, varje timme, varje dag, hela tiden. Har massvis med frågor inom mig, kommer aldrig få svar på dem. Men det här får ta den tid som det tar. Jag valde att tacka ja till VM för att han säkert hade velat det och det är en ära att vara med där. Familjen blir stolt, känner jag. Sedan var jag inte klar den här säsongen, den kändes för kort. Det finns mer hockey kvar i min kropp.

Kan byta till pappans tröjnummer

Vanligtvis kör Adam Larsson i tröja nummer 6 i Edmonton.

Nu funderar han att spela i tröja nummer 7 på VM för att hedra sin far, som just hade det tröjnumret.

– Ja, kanske det. Vi får se vad ”Pudding” (Tre Kronors materialförvaltare) säger. Vore kanske fint. Pappa var mitt största fan och han var uppe på nätterna och såg alla mina matcher i NHL. Vi hördes varje dag och pratade både hockey och utmaningar man har utanfös isen. Är oerhört tomt utan honom.

Han ser också hockey-VM som en möjlighet att fortsätta med terapin som det innebär att fortsätta att hänga med en hockeygrupp, där högt och lågt blandas i en skön livs-mix.

– Ja, det är skönt att prata om sorgen, gråta en skvätt och prata om vad som har hänt.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM