Juniorkronorna

Stenhårda straffet för Juniorkronorna

Av: 

Erik Karlsson

Hans Abrahamsson

HOCKEY

Svenska juniorkronornas besvikelse efter finalförlusten var så stor att flera tog av sig medaljerna de fick utdelade.

Nu straffas fem svenska spelare och förbundskapten Tomas Montén stenhårt.

Montén får inte coacha laget under de tre första matcherna nästa turnering, meddelar internationella hockeyförbundet.

– Det känns som ett väldigt hårt straff och vi ska diskutera om vi ska överklaga, säger Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till Sportbladet.

Sverige imponerade i JVM i Buffalo kring nyår. Men i finalen fick man ge sig mot Kanada efter ett sent segermål från kanadensiskt håll till 2–1.

Besvikelsen i det svenska lägret var stor. Allra störst var den hos Lias Andersson som kastade sin silvermedalj upp på läktaren.

– Jag ville inte ha en till. Jag har en likadan hemma från när vi förlorade U18 och det känns onödigt att ha två, sa Andersson då.

Men det var fler spelare och ledare som var besvikna direkt efteråt. När medaljceremonin genomfördes plockade, förutom Lias Andersson, fyra ytterligare spelare – Axel Jonsson Fjällby, Rasmus Dahlin, Jesper Boqvist och Olle Eriksson Ek – och ledarstaben med Tomas Montén, Nizze Landén och Henrik Stridh av sig silvermedaljen och höll den i handen under

ceremonin.

”Brist på respekt”

Något som nu internationella ishockeyförbundet slår ner hårt på.

Förbundskapten Tomas Montén stängs av i tre matcher och hans assisterande coacher stängs av under de två första matcherna i nästa JVM. Även spelarna som pekats ut straffas hårt på pappret.

Lias Andersson stängs av i fyra matcher i nästa JVM, medan resten stängs av i två första matcherna. Andersson, Jonsson Fjällby och Boqvist är alla för gamla för att spela nästa år och för Dahlin säger disciplinnämnden att avstängningen gäller U18-mästerskapet 2019.

Att ta av silvermedaljerna som spelarna får visar inte bara på brist på respekt mot åskådare och VM-arrangör utan också mot motståndarna som vinner mästerskapet. Att spelarna i efterhand bett om ursäkt för sitt beteende och bedyrar att de inte har har haft intentionen att vara respektlösa ursäktar inte handlingen”, skriver IHHF och fortsätter:

Spelarna har visat med sitt agerande att de ha en bristande självkontroll som inte kan accepteras på den nivån på ett internationellt mästerskap. Det indikerar att spelarna utvecklat en felaktig ambition där bara förstaplatsen räknas”.

”Behöver titta på bemanningen”

Förbundsbasen Anders Larsson tycker straffet var hårt och berättar att även förbundet får böta 270 000 kronor.

Hur löser ni coach-biten om både Montén och Stridh är avstängda?

– Vår landslagsledning behöva titta på bemanningen. Men nu har vi precis fått beskedet som dessutom inte är fastställt än. Det är långt kvar till JVM, men klart att det finns en del att jobba med om det här beslutet står fast, säger Anders Larsson.

Är du förvånad över straffet?

– Junior-VM, och spelarna som är med, står så mycket för framtiden och det är mycket känslor. Men att inte uppträda respektfullt vid medaljceremoni är givetvis inte okej. Me det sagt känns det som ett väldigt hårt straff.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Juniorkronorna

LÄS VIDARE

Abrahamsson: Senast jag kände så här blev det JVM–guld

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Juniorkronorna

Tomas Montén

Rasmus Dahlin

Axel Jonsson Fjällby

Lias Andersson