Succéspelaren: ”Spelar med smärta ibland”

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Jan Mursak
HOCKEY

GÖTEBORG. Han är seriens hetaste spelare sen han kom.

Sportbladet tog ett snack med Jan Mursak, 30, om den skadade handleden, vad svenska fotbollssupportrar har att se fram emot i sommar. Och framtiden.

– Jag är inte redo att ta några beslut ännu, men jag gillar allt i Frölunda och tänker inte återvända till NHL eller KHL, säger slovenen.

Den 3 januari anlände Jan Mursak till Frölunda och Göteborg. En spelare med goda meriter, men som på grund av skador knappt kunnat spela över huvud taget i sin ryska KHL-klubb Nizhny Novgorod under hösten. Frågetecknet blev knappast mindre när slovenska medier citerade honom om att det var en chansning att gå till Frölunda, men att han hoppades att han skulle kunna spela och undvika operation.

15 matcher, tio mål och tio assist senare är frågetecknet ett stort utropstecken, då Mursak till och med överglänst hyllade amerikanen Ryan Lasch. 

Det är därför aningen förvånande att höra att han fortfarande har problem med sin handled.

Spelar med smärta

– Det funkar ändå att spela, men efter matcherna blir det inflammerat och gör ont. Det har varit tufft, men för det mesta har det känts bra under matcherna. Jag gör allt jag kan för att handleden ska vara redo för match, men självklart är det inte hundra procent. Men det stör mig inte så mycket. Vissa matcher spelar jag helt utan smärta, andra gör det mer ont under. Men det är som det är, det är bara att hoppas att det håller ihop tills säsongen är över och så får jag fixa till det då. Det kan bli operation, men vi får se hur det känns och hur stort problemet är då. 

I Nizhny Novgorod blev det bara en poäng på 13 matcher i höstas, till stor del beroende på den skadade handleden som han inte fick tid att läka. I Frölunda har det blivit tvärtom.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Njuter av att vara i Frölunda”

– Jag hade väldigt många erbjudanden från andra ligor, men jag valde Frölunda. Jag visste hela tiden att det här var en bra klubb och ett bra lag. De har producerat väldigt många duktiga spelare i NHL och KHL, och jag ville komma till en sån klubb och spela den här sortens hockey. Och som jag sa, jag gillar verkligen att vara här. Jag tror att så fort jag lämnade Ryssland så började jag njuta av att spela hockey mycket mer. Jag njuter av att vara i Frölunda, jag gillar att vara med de här grabbarna och jag gillar sättet vi spelar på. Jag hade kul under min fem år i Ryssland också, men jag tror att det var dags för mig att ändra lite grann, spela lite mer hockey och inte bara köra runt och jobba hårt. Här är det mer spel, mer jobb med pucken och det går att skapa ytor. Jag tror att det är därför jag fått självförtroende igen, och det är därför det blivit en sån succé. 

På måndag väntar den första kvartsfinalen mot Malmö, men redan nu pågår spelet inför nästa säsong. Mursak har tidigare berättat för Sportbladet hur mycket han gillar Frölunda och att chanserna att han blir kvar nästa år är hyfsat goda.

– Jag kan inte lova någonting, men jag älskar verkligen att vara här och det är en stor chans att jag kommer tillbaka, sa han i en intervju tidigare i mars.

Nu berättar han också att Frölunda inte behöver oroa sig för konkurrens från NHL och KHL.

”Inte redo att ta beslut”

– Jag är över 30 år gammal, så jag tänker inte direkt på att flytta till NHL igen. Jag har varit där, jag har sett det. Hade jag inte gjort det hade jag kanske varit mer sugen på en flytt till USA. Dessutom förändras hockeyn så mycket, det är väldigt många snabba killar där nu med framtiden för sig. Så det är väldigt svårt att komma in, även om jag spelar bra här. Och jag var i Ryssland i fem år, jag har sagt att jag inte kommer åka tillbaka dit på några år i alla fall. Jag ska inte säga aldrig, för en dag kanske du får det där budet som du helt enkelt inte kan säga nej till. Men de kommande två åren kommer jag, oavsett erbjudande från KHL, att spela i Europa. Jag ska spela någonstans där jag verkligen gillar att vara, och kanske skaffa familj och sånt. Men för tillfället är jag inte redo att ta några beslut. 

Ni möter Malmö i kvartsfinalen, ett Malmö som Frölunda ännu inte lyckats slå under full tid den här säsongen?

– Jag vet att det är ett väldigt bra lag, med en stark struktur. Jag har bara mött dem en gång och det var en tuff match. De spelar väldigt hårt, ibland för aggressivt. Så jag hoppas att vi kan spela bra mot dem, om vi fokuserar på vårt spel och spelar bra i 60 minuter så kan vi slå vilket lag som helst i den här ligan.

Mursaks senaste klubb var från Nizhny Novgorod, samma stad som tusentals svenska fotbollssupportrar kommer att resa till i sommar för att se Sverige ta sig an Sydkorea i fotbolls-VM.

Vad kan de förvänta sig av sitt besök?

– Well… det är en okej stad, jämfört med en del andra städer i Ryssland så är det väldigt trevligt. Där finns ett gäng fina restauranger att besöka och en hel del att se. Jag såg att den nya fotbollsarenan är färdig nu. Men när jag var där, det var kanske fel tid på året, så såg jag inte solen på tre månader. Det var tufft, speciellt när jag var deprimerad över skadan och all press på mig, jag hade behövt få lite solsken för att få extra energi. Men jag tror ändå att de kommer att ha kul där. Jag hoppas att det inte kommer att regna, då är det väldigt grått och tråkigt. Men, de kommer säkert ha kul oavsett. 

LISTA: SHL-lagen med bäst publiksnitt 00:19

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Här läser du alla artiklar om varje SHL-lag:

Brynäs Djurgården Frölunda Färjestad HV71 Karlskrona Linköping Luleå Malmö Mora Rögle Skellefteå Växjö Örebro

Här läser du alla artiklar om varje lag i Hockeyallsvenskan:

AIK Almtuna Björklöven Karlskoga Leksand Modo Oskarshamn Pantern Södertälje Tingsryd Timrå Troja-Ljungby Vita Hästen Västervik

ARTIKELN HANDLAR OM