Mäktiga hyllningarna efter Sedin-brödernas avsked

avPer Bjurman

EDMONTON. Det är över.

Tidigt i morse gjorde Daniel och Henrik Sedin sitt allra sista byte som professionella hockeyspelare .

Och fastän de befann sig på bortaplan, hos Vancouvers bittra rival Edmonton, slutade det med bejublat ärevarv – och barn och allt på plats i båset under slutet.

– Det var riktigt känslosamt när vi såg familjerna där, det var det. Men vi ångrar inget, det är rätt beslut vi tagit, säger världens bästa tvillingar till Sportbladet

Den verkliga avskedsföreställningen ägde ju rumma hemma i Rogers Arena i torsdags, när Vancouver efter arton år tog farväl av sina favoritsvenskar med rena rama kärleksfesten och Daniel och Henrik tackade genom att, helt enligt det mest melodramatiska Hollywood-manus, avgöra på övertid – varmed hela stan höll på att ramla ut i Stilla Havet.

Men det blev speciellt även i den allra sista matchen i fashionabla Rogers Place i Edmonton i natt.

Tvillingarna från Gullänget utanför Örnsköldsvik må ha plågat Oilers-fansen med sitt snurrande i decennier, men Alberta-metropolen kan sin hockey och hyllade dem grundligt under detta avslutande besök.

Stående ovationer

”Danne” och ”Henke” förärades videohyllning på jumbotronen, fick stående ovationer av hela hallen och kunde hela kvällen lystra till ”Let’s Go, Sedins”-ramsor.

När allt var över stannade dessutom samtliga Oilers-spelare kvar och tog i hand och kramade om den blågula ikonerna. 

– Det var en svår match att spela, dels för att det var sista matchen men också för tragedin med bussolyckan i Saskatchewan igår. Alla på isen tänkte på det. Väldigt tufft, säger Daniel när vi träffar honom just som han klivit av isen för allra sista gången.

– Men hela Edmonton var fantastiskt mot oss, både spelare och publiken. De visade respekt för det som hände igår och sedan tackade de av oss på det sättet. Det känns mycket bra.

”Det var speciellt”

Själva matchen var inte riktigt lika kittlande som den i torsdag och det slutade till sist med strafförlust för Canucks, men just Daniel fick i alla fall avsluta den gloriösa karriären med att stänka in en straff; det var helt enkelt det sista han någonsin på en NHL-is.

– Ja, flinar han, det var speciellt. Men vi hade ju några lägen under övertiden också, vi kunde ha satt en puck tillsammans.

Vid det laget, när det var dags för straffavgörande, hade brödernas barn och fruar också tagit sig ner i båset och det verkligt stora kramkalaset utbröt.

– När man såg dem på bänken blev det riktigt känslosamt. Ett väldigt speciellt ögonblick, säger Henrik.

– Men det är ju för att spendera mer tid med dem vi lägger av så det var väl passande.

Och nej, bröderna Sedin ångrar ingenting.
Det är verkligen över nu.

– Ja, det är det och allt känns bra. Vi har tagit rätt beslut, det är dags för nästa kapitel i livet nu.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM