Stjärnans hårda krav för att fortsätta

HOCKEY

Luleå. Linköpings stjärna Pernilla Winberg kan ha spelat sin sista hockeymatch.

Hon kräver bättre förutsättningar för att orka fortsätta.

– Man ger så mycket. Då måste man också känna att man också får någonting. Det kan vara kläder, eller vad som helst.

Tusentals lulebor har stormat isen och Luleå Hockey/MSSK:s spelare firar med folket.

Det är en tydlig bild vilken klubb och stad som lyckats med damhockeyn och som leder utvecklingen.

Pernilla Winberg är besviken, inte minst på domarna som hon tycker vek ner sig.

– Ja, det är uppenbart att de inte pallade. Luleå var smarta som satte press på dem inför den här matchen och därför tog de några löjliga utvisningar som inte hade blivit utvisning i går.

Men samtidigt är hon snabb att hylla både Luleås lag, men även hela staden.

- Det är ju så här det ska vara. Man kan inte få det bättre än så här. Alla blir behandlade som herrspelarna, det är flyers överallt på stan och toppspelarna får bra löner. Ska vi kriga mot dom måste vi växa.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Pernilla Winberg.

– Och bara stödet de har på läktarna. Dom har verkligen lyckats här och det visar att det går bara man vill. De har väl dragit in en halv miljon bara på de här två matcherna.

Linköping lever i en annan verklighet och det är just den som får Winberg att fundera på att lägga av.

– Det känns som samma visa varje år. Men om damhockeyn blir bättre måste det även bli bättre i Linköping på alla fronter. Jag har inte tagit något beslut, men det är ganska tufft att jobba heltid och spela elithockey.

Pernilla Winberg var med redan när Sverige tog OS-silver i Turin och är något av en legendar inom svensk damhockey. Men nu funderar hon på allvar på att lägga skriskrona på hyllan.

– Jag stortrivs med mitt jobb. Jag jobbar med Idrott utan gränser där vi besöker invandrartäta skolor i Linköping och Norrköping och får dem mer aktiva. Jag känner verkligen att jag gör skillnad. Men om det ska bli en till säsong så måste förutsättningarna bli bättre. Det går bara man vill, men om man inte gör något så händer inget.

ARTIKELN HANDLAR OM