Washington-stjärnan nobbar Vita huset

”Jag ger mitt fulla stöd till en gammal lagkamrat”

avPer Bjurman

NEW YORK. På måndag firar Washington Capitals förra sommarens Stanley Cup-triumf med Donald Trump i Vita huset.

Men forwarden Brett Connolly stannar hemma.

– Alla har rätt att göra som de vill och jag avböjer vördnadsfullt, säger han.

Enligt gamla traditioner bjuds alla amerikanska proffslag som vinner mästerskap säsongen därpå till Vita huset för en segerceremoni ihop med presidenten.

Det brukade vara en okontroversiell ritual, men sedan Donald Trump svors in som president i januari 2017 har den blivit infekterad och omtvistad.

Flera spelare har vägrat att infinna sig och vid ett par tillfällen har hela lag tackat nej, bland dem NBA-mästarna Golden State Warriors. Och Trump ställde själv in mötet med 2018 års Super Bowl-vinnare, Philadelphia Eagles, efter vad han uppfattade som respektlösa kommentarer från delar av laget.

”Ger mitt fulla stöd”

Stanley Cup-mästarna 2017, Pittsburgh Penguins, tackade dock ja till inbjudan och dök mangrant upp i Vita huset förra våren – och under tisdagen meddelade Washington Capitals att de kommer göra likadant.

Forwarden Brett Connolly tänker dock inte följa med lagkamraterna till 1600 Pennsylvania Avenue.

– Jag avböjer vördnadsfullt. Alla har rätt att göra som de vill och jag ger mitt fulla stöd till en gammal lagkamrat som jag är god vän med och vars åsikter jag delar, säger han till Washington Post.

Ovetjkin är exalterad

Lagkamraten Connolly talar om är Devante Smith-Pelley, som nu spelar i Washingtons farmarlag men redan förra sommaren gjorde klart att han tänkte vägra komma till Vita huset i protest mot Donald Trump.

– Sakerna han spyr ur sig är direkt rasistiska och sexistiska. Jag är inte inne på politik så jag vet inget om hans åsikter i övrigt men retoriken kan jag definitivt inte överse med, hette det.

Andra i Capitals-truppen ser fram emot besöket i Vita Huset.

– Jag är exalterad, det ska bli trevligt, säger till exempel ryske superstjärna Alex Ovetjkin till Washington Post.

Svenske centern Nicklas Bäckström är inne på samma linje.

– Vi kommer inte att blanda ihop sport och politik. Vi ska dit för att vi vann ifjol. Det är upp till var och en att komma eller inte, känner jag. Men att bli inbjuden av presidenten och få komma till Vita huset, jag tror det blir en stor upplevelse, säger han.

1 av 2 | Foto: Winslow Townson / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Brett Connolly och Nicklas Bäckström

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM