Höll på att slarva bort karriären – nu succé

HOCKEY

MALMÖ. Snöplig förlust mot Skellefteå. Men Anton Mylläri kan ändå se tillbaka på en succéhöst. Talangen som höll på att slarva bort karriären har verkligen tagit chansen i SHL.

Mylläri tackar Peter Johansson, som tränade honom i Helsingborg, för framgången.

– Han fick upp glädjen i mig och jag har mycket att tacka honom för, säger Mylläri.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYR N

Backen Anton Mylläris höga skott som betydde 3–4 med 5.11 kvar av matchen gav Malmö lite hopp hemma mot Skellefteå. Men till slut vann västerbottningarna med 5–3 och Malmö inkasserade sin femte raka hemmaförlust.

– Det var lite slarvigt att torska den här matchen. Vi börjar första perioden så jäkla bra och vi kommer ur den med en ledning. I andra blir det sönderryckt och mycket powerplay och boxplay. De gör mål på sina chanser. De är farliga, speciellt deras leading line, säger 26-årige Anton Mylläri.

Höll på att slarva bort karriären

Det är desto roligare att prata om Anton Mylläris utveckling i Malmö. För tre säsonger sedan spelade Västeråskillen division 1-hockey i Helsingborg och talangen som spelade i juniorlandslaget höll på att slarva bort karriären. Han var överviktig och var inte särskilt seriös.

Men när backens andra säsong i Helsingborg var över bestämde han sig.

– Nånstans efter det kände jag att jag ville vara hockeyspelare och tog kontakt med moderklubben Västerås igen. Det hände lite grejer med både mig som människa och hockeyspelare när jag tog tag i det. Nu är jag här och krigar på varje dag för att bli en ännu bättre SHL-spelare.

Vad hände med dig?

– Jag blev seriösare i allt med träning och kost. Då började det hända grejer med kroppen och jag var inte lika stor och tung i kroppen som tidigare. Det är väl det som har tagit mig dit. Hockeykunnandet har alltid funnits där.

Helsingborgstränaren Peter ”Piva” Johansson tog med sig Mylläri till danska Frederikshavn i slutet av säsongen 2014/15 och det spelade stor roll för backen.

– Jag har ”Piva” att tacka för mycket. Att han gav mig förtroende där och jag fick sticka med till Danmark och vara lite som ett proffs. Sen känner jag att hockeyn var jäkligt kul under ”Piva”. Tidigare när jag var i Kristianstad tyckte jag väl inte att det var så kul och jag var inte så seriös. ”Piva” fick upp glädjen i mig och jag har mycket att tacka honom för.

Hur fick han igång dig?

– Han är jäkligt bra som person och jag klaffade bra med honom. Vi förstod varann på ett bra sätt och det är jättekul. Axel (Wemmenborn) var också där och han är också i Malmö nu. Det var många bra tränare där i Helsingborg med Palle Everberg, Stefan Bergqvist och Pelle Svensson. Nånstans där blev det ett avstamp.

Svårpetad i Redhawks

Efter två bra säsonger i allsvenskan i moderklubben Västerås fick han SHL-kontrakt med Malmö i somras. Och nu är 26-åringen svårpetad i Peter Anderssons lag.

– Det har funkat bra. Jag fick börja med lite mindre förtroende och verkligen jobba mig in i laget. Jag försöker ta babysteps varje dag och bli bättre på allting. Sen förra landslagsupphållet har jag spelat med Nisse (Andersson). Vi kompletterar varandra bra och det känns bra.

Antons pappa är Leo Mylläri som tidigare var förbundskapten i brottning. Men det blev hockey som blev sonens sport. 

– Pappa jobbade på ishallen när jag växte upp. Han ställde mig väl på skridskorna direkt när jag föddes och jag har en äldre bror som spelade så jag hängde där hela tiden, säger Mylläri och fortsätter: 

– Jag har hållit på med brottningen på försäsongerna och kan lite grepp. Och det ger ju en bra grund att man blir stark i kroppen. Pappa har hjälpt mig mycket genom hela karriären.

ARTIKELN HANDLAR OM