Bär tröjnumret för att hedra död vän

HOCKEY

NHL-stjärnan: Han var en fantastisk kille. Både på isen och utanför

TINGSRYD. Hockeyspelaren Erik Clarberg gick bort 2006.

Det hedrar Oliver Ekman Larsson genom att bära Eriks tröjnummer – 23.

– Han var en fantastisk kille. Både på isen och utanför. Jag tänker på Erik under säsongen, säger Oliver Ekman Larsson i Sportbladets podd.

Nu har Oliver Ekman Larsson chansen igen i ett toppat Tre Kronor – ett landslag där alla de bästa vill ha istid och speciellt på backsidan är det stenhård konkurrens med Karlsson, Hedman, Strålman och Hjalmarsson.

För två år sedan, i OS i Sotji, hade Oliver det arbetsamt. Han inledde turneringen i backpar med Erik Karlsson och blev sedan bänkad av dåvarande förbundskapten Pär Mårts.

– OS var en sådan stor grej och jag hade förväntat mig att spela mer. Jag tycker att jag kunde visat lite till att jag verkligen ville spela mer. Men jag är en tyst smålänning som kanske inte tar plats. Fick jag göra om allt så skulle jag tagit för mig mer.

Hur kändes det att sitta vid sidan om?

– Jättetråkigt att sitta bredvid. Jag har aldrig varit i den situationen. Men jag ville inte vara den som drar ned gruppen och jag sa till mig själv att det får jag inte göra. Tänkte mer att får jag ett byte så ska jag in och köra.

Vad kunde du gjort annorlunda?

– Jag skulle ha gjort det svårare för Pelle att ta bort mig. Armbågat mig fram lite.

Det var då.

Utvecklats

Sedan dess har Oliver Ekman Larsson tagit stora kliv i sin hockeyutveckling och i en ny rankning hamnar han på plats tio över NHLs bästa backar.

I World Cup blir det mycket svårt att peta Oliver.

– Jag har blivit bättre att ta plats nu. Ta för mig mer på isen, säger han.

Och troligtvis bär han tröja 23 i World Cup.

Ett nummer som är viktigt för Oliver.

En hyllning

Han bär numret för att hedra Tingsrydskillen Erik Clarberg, som hade en sjukdom som heter ulcerös kolit och biverkningar av sjukdomen ledde till en propp i lungan, som tragiskt avslutade Eriks liv alltför tidigt 2006.

— Ja, jag hade nummer 3 i Leksand. Coyotes frågade vilket nummer jag ville ha och trean var upptagen. Erik var en person som jag såg upp till. Han var fantastisk som person och människa. Han var två äldre än mig och han gjorde alltid de rätta grejerna, på isen och utanför isen. Att ha 23:an är ett sätt att hedra Erik.

Tänker du på Erik?

– Klart jag gör det. Jag gör det under säsong och när jag är i Tingsryd på sommaren så träffar jag Eriks familj. Förmodligen hade han varit en grym hockeyspelare om han levt i dag.

Mer om debaclet i OS, Olivers otroliga släkt, synen på World Cup, ett fiaskoköp av en resväska och framgångarna i NHL finns i Hockeystudion.

ARTIKELN HANDLAR OM