”Vi ska låsa in oss på hemlig plats...”

HOCKEY

Möter upp legendarerna för att sätta WC-truppen

MOSKVA. Tillträdande förbundskapten Rikard Grönborg är i Moskva för att scouta inför World Cup.

Nästa vecka ska Tre Kronor-ledningen plus Mats Sundin, Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson träffas och ta ut de sista sju spelarna.

– Vi ska låsa in oss på hemlig plats i två dagar, säger Grönborg.

Rikard Grönborg kom i fredags till Moskva. Han är på VM med uppgift att kika på spelare och bilda sig ännu en uppfattning om var exempelvis Adam Larsson, Mattias Ekholm, Mikael Backlund och Gustav Nyquist står.

– Vi börjar närma oss slutfasen i uttagningsarbetet och nästa fredag är det presskonferens i Stockholm. Då ska sju namn vara klara och just nu har vi en lista på 20 namn som är aktuella. Det är spelare i KHL, SHL och givetvis NHL.

För att göra ett så noggrant arbete som möjligt med att ta ut de sista namnen kommer delar av staben runt World Cup att träffas i Stockholm.

”Flyger över från Detroit”

Och Grönborg förstärker mystiken runt mötet.

– Alfredsson flyger över från Detroit för mötet och vi ska låsa in oss i två dagar, på hemlig plats. Dag ett på mötet ska vi bolla de sista namnen. Alla som är med på mötet har fått till uppgift att presentera sitt lag och sedan ska vi stöta och blöta spelare fram och tillbaka tills vi är klara. Dag två på mötet ska vi diskutera laget och hur vi ska spela och hur vi planerar hela resan, säger Grönborg.

Han vill inte säga var det hemliga mötet ska äga rum.

Man vill inte bli störda i det viktiga arbetet.

– Vi ska ta ut en till målvakt och en back och fem forwards. Vi har tagit ut 16 spelare som är grunden i bygget och nu ska vi komplettera med kompetens, talang och skicklighet.

”Får se dem live”

Adam Larsson och Mattias Ekholm är på plats på VM – har de fördelar i uttagningsprocessen?

– Nja. Det är fantastiskt att de är här och kul att de orkar ladda om för VM efter en lång säsong och att Ekholm, exempelvis, hinner hit efter den långa serien i slutspelet. De fördelar som spelarna har som är här är att jag får se dem i några matcher live, säger Grönborg.

Vad tycker du om VM och Tre Kronor hittills?

– Vi är där vi ska vara, tycker jag. Vi ledde mot Tjeckien och det är enda förlusten vi har hittills. Vinner vi mot Ryssarna så kanske vi vinner gruppen och det imponerande.

Är det jobbigt att inte stå i båset?

–  Jobbigt vet jag inte, men annorlunda. Jag ser allt från en annan position och det är i alla fall härligt att vara här. Klart att man alltid vill stå vid bänken, men det har varit viktigt för mig att åka över till NHL på de sista resorna också. Jag kommer få stå mycket vid bänken längre fram eftersom jag har skrivit på för tre år med Ishockeyförbundet.

ARTIKELN HANDLAR OM