”Jag vet inte vad som var fel på mig”

HOCKEY

Sjur Robert Nilsen om mardrömmen i Leksand

Foto: Sjur Robert Nilsen tvingades lämna.

Leksand låg sist i allsvenskan och tränaren Sjur Robert Nilsen tvingades lämna laget.

Nu kvalar dalaklubben för en SHL-plats:

– Men jag tror Modo är för bra, tyvärr, säger den sympatiske norrmannen.

Leksands vändning – från jumbo till segertåg

Under Leksands första säsong i SHL var Sjur Robert Nilsen uppskattad assisterande tränare i klubben. Han lyftes fram som en stor anledning att Leksand som nykomling slutade sjua i tabellen.

Men familjeskäl gjorde att Nilsen flyttade hem till Norge inför förra säsongen, för att sedan återvända till Leksand i februari.

Då var det kris i Leksand, som kämpade för att undvika negativt kval. I samma veva valde Andreas Appelgren att lämna ifrån sig huvudansvaret.

Men tiden som huvudtränare i Leksand blev allt annat än lyckad för Nilsen.

Först ett misslyckat kval mot Malmö och degradering till allsvenskan. Sedan blev hösten i allsvenskan en enda lång mardröm. Efter 24 omgångar låg Leksand sist och Nilsen fick sparken.

– Jag vet inte vad som var fel på mig och laget. Möjligt att jag körde lite för hårt både inför seriestart och under novemberuppehållet. Men det kändes som jag hade förtroende från spelargruppen, säger Nilsen.

”Jag kollar”

Men beslutet att det var dags för ett tränarbyte delar han.

– Ser jag i backspegeln var det helt rätt. Klart man tänkt att det kanske hade vänt även med mig som tränare, men det är inte alls säkert. Kombinationen av vad ”Perra” har som ledare jämfört mot vad jag hade har nog varit en stor del i att det gått så bra.

Sjur Robert Nilsen har följt Leksand under säsongen:

– Jodå, jag är en sån typ som får känslor för de ställen jag har varit i. Jag sitter och kollar.

Hur känns det?

– Klart det är lite blandade känslor, men i första hand unnar jag Leksand allt gott.

Foto: Sjur Robert Nilsen fick inte trenden att vända.

Är du förvånad över den här vändningen?

– Inte direkt förvånad. Jag kände att det var lite stolpe ut i början av säsongen, sju av nio förluster tror jag kom med uddamålet. Vi hade spelare som inte var vana att spela i en förening som Leksand med trycket det innebär. Det tar lite tid att anpassa sig. Men största anledningen är nog ändå tränarbytet. Jag måste ge en stor eloge till ”Perra”, Gereon och ”Sigge”.

Hur tror du det går mot Modo?

– Jag tror Modo är för bra, tyvärr.

Sportsliga kriterier

Men oavsett hur det går tycker Nilsen att Leksand behövs och ska vara i SHL:

– Utan Leksand är det många lag som tappar mycket pengar via publiksiffrorna. Det här är en diskussion som svensk hockey bör ta om det är en professionell liga och ska vara konkurrenskraftig mot Schweiz och KHL. Vill man ha de bästa spelarna handlar det om pengar och ser man på den utveckligen med just spelare de senaste åren har det inte varit bra.

Så det sportsliga ska inte vara avgörande?

– Det är för enkelt att säga att bara sportsliga kriterier ska gälla för om man ska gå upp. Det måste in andra kriterier än bara det. Arenor är en sak, omsättning en annan. Hur stor omsättning ett SHL-lag bör ha för att var konkurrenskraftigt över tid. Sedan säger jag inte hur mycket såna faktorer ska avgöra och vilket som ska räknas mest. Men det behövs helt klart en diskussion.

Framtiden är osäker för Nilsen. Klart är att han ska assistera förbundskapten Roy Johansen i kommande VM. Därefter ska han assistera nya förbundskaptenen Petter Thoresen under landslagssamlingar och VM de kommande åren.

– Arbetet i förbundet innebär att jag ändå kan kan vara huvudtränare i Norge och även möjligheten att vara assisterande SHL eller allsvenskan. Men just nu har jag inte hört något konkret från Sverige, säger han.

Leksand–Modo startar 18.30 ikväll och sänds i TV12

Leksands vändning – från jumbo till segertåg

ARTIKELN HANDLAR OM