”Aldrig hänt under mina elva år här”

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvist höll säsongens första – och NHL-karriärens 60:e – nolla när New York Rangers tog en ny knockout-seger hemma på Madison Square Garden i natt.

– Skönt, det blir inte inte så många nollor längre. Men jag är framförallt glad och imponerad över hur bra laget spelar offensivt just nu. Aldrig tidigare under mina elva år här har vi varit så kreativa, säger den svenske målvaktsikonen till Sportbladet efter 5–0-seger mot St. Louis.

Foto: AFP
Lundqvist stoppade alla skott i matchen mot St. Louis

Det hade på sina håll i New York  börjats muttrats om att Henrik Lundqvist startat grundserien lite trögt och inte i någon av sin starter plockat fram sitt bästa spel.

I nattens hemmamatch mot St. Louis kom repliken.

Han stoppade 35 skott och höll sin första nolla för säsongen. 

Därmed nådde han också milstolpen 60 nollor i NHL-karriären. Den ende nu aktive som har fler – 72 – är Floridas Roberto Luongo.

– Det känns skönt att jag fick hålla tätt, det blir inte så många nollor längre. Det är inte alldeles lätt, säger han när vi träffar honom efteråt.

Stoppade frilägen

Men framförallt vill han hylla lagkamraterna, som fått sensationell fyr på sin offensiv och följde upp 6–1-segern mot Tampa i söndags med en 5-0-seger mot Blues.

– Ja, jag är superimponerad över hur vi spelar, att vi har sådan fart och hur fantastiskt vi rör pucken, fortsätter han.

– Aldrig tidigare under mina elva år här har vi varit så kreativa. När vi vann serien för några år sedan var vi också bra, men det känns som det är ett snäpp till nu. Vi har så många skickliga och skridskoskickliga killar i alla formationer.

Men samtidigt ska ”Henkes” egen insats i natt inte underskattas.

Foto: Reuters

Han stoppade två frilägen – bland annat med en formidabel plockhandskräddning när unge Robby Fabbri lyckades slita sig loss i första perioden – och fick freda sig vilt mot ett Blues som i tredje perioden var mycket angeläget om att få spräcka hans jubileumsnolla. 

– Jo, jag såg att han kom i väldigt hög fart och fick bra tryck i plockräddningen i det läget, instämmer han.

– Det var överhuvudtaget rätt intensivt, trots att vi hade ledningen med 5-0.

”Bästa matchen”

För coachen Alain Vigneault råder det inga tvivel om hur betydelsefull målvaktsstjärnans insats var. 

– Det här var lätt ”Hanks” bästa match den här säsongen. Han gjorde de två väldigt viktiga frilägesräddningarna och sedan kom han in i sin vanliga rytm. Ingen här har tvivlat en sekund på att han förr eller senare skulle göra det.

Även Mika Zibanejad, som stod för ytterligare en assist mot Blues, är imponerad.

– Han spelade verkligen bra idag och det var kul att han fick hålla nollan, det var ju första sedan jag kom hit. Det är en speciell känsla att ha honom längst där bak, särskilt kanske för mig som svensk, säger han.

Allra gladast är dock också Mika över den offensiva effektiviteten.

– Vi har så många olika formationer som kan göra mål och bidra. Så har det kanske inte riktigt varit i de lag jag spelat med tidigare och därmed känner man inte den där pressen att det är en speciell lina som måste göra mål. Det är väldigt skönt.

Foto: Reuters

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM