Hockeyikonen Matti ”Hakki” Hagman död

avMartin Tolén, Tomas Ros

HOCKEY

Finske hockeylegenden har gått bort – blev 61 år

1 av 4 | Foto: Bosse Johansson
Hagman i landslaget 1975.

Finsk ishockey är i sorg.

Legendaren Matti ”Hakki” Hagman är död. Finlands förste NHL-proffs blev 61 år gammal.

– Han var den tidens Peter Forsberg, säger Kenta Nilsson till Sportbladet.

Matti ”Hakki” Hagman, 61, är död.

Finska medier skriver att hockeylegendaren fick åka in akut till sjukhus i lördags och dog natten mellan tisdag och onsdag.

”Familjen har bekräftat den sorgliga nyheten för tidningen, men har framför önskemål om att få sörja ifred under denna svåra tid”, skriver Ilta-Sanomat.

”Han var kungen”

Matti ”Hakki” Hagman blev Finlands förste NHL-proffs någonsin när han debuterade för Boston Bruins säsongen 1976/1977 och respresenterade senare även Quebec Nordiques och Edmonton Oilers under sin tid i Nordamerika.

Och Kenta Nilsson sörjer den finske hockeyikonens bortgång.

– Vi möttes första gången i JVM 1973 och alla kollade på honom. Han lyste på isen, med tejpade skridskor och Montreal-klubba. Jag fick hans klubba efter JVM och sedan spelade jag med den. Det var stort för mig, säger Kenta Nilsson till Sportbladet.

Nilsson spelade mot Hagman i Winnipeg Jets samt Atlanta och Calgary Flames i NHL.

– Han var den tidens Peter Forsberg, fast inte lika grinig. Alla visste vem han var. Han var kungen i vår generation. Stor, stark och han kunde passa pucken och då menar jag på riktigt, inte som dagens centrar.

– Tråkigt att han gått bort. Han var en riktig center, en lirare. Min generation såg upp till Matti.

Gjorde 104 landskamper

Hagman representerade finska landslaget totalt 104 gånger – deltog i fyra VM och ett OS – och har tre guld från den finska ligan med Helsingfors IFK på meritlistan.

”Vila i frid, Hakki”, skriver finske hockeyikonen Esa Tikkanen på Twitter.

Sonen Niklas Hagman (Jokerit) är även han en välkänd finsk landslagsspelare med ett förflutet i NHL-klubbar som Calgary Flames och Florida Panthers.

ARTIKELN HANDLAR OM