Stjärnan i skandal – ombord på flygplan

Kastad i häktet: ”Nuddade inte ens någon”

Reporter: Andreas Käck

Publicerad:

Den ryske hockeystjärnan Oleg Saprykin har ställt till med en skandal.

37-åringen ska ha gått till attack mot en flygvärdinna på ett inrikesflyg och blivit arresterad av polisen.

– Det var inget slagsmål! Jag har flugit i 20 års tid och vet precis vad som gäller, säger Saprykin själv.

Det var på nyårsafton som den före detta NHL-spelaren Oleg Saprykin klev ombord på ett ryskt inrikesflyg mellan Sotji och Moskva och, enligt ryska medier, ställde till med en skandal.

Saprykin uppges ha surnat till på en flygvärdinna som vägrat servera honom whisky – och därefter gått till attack såväl fysiskt som verbalt.

Piloterna valde att gå ner för nödlandning och 37-årige Saprykin arresterades av polis. En videofilm visar hur han – iklädd endast underkläder – beter sig våldsamt bakom bom och lås i häktet.

Det ryska inrikesministeriet har släppt ett uttalande där de bekräftar händelsen.

”En berusad man bröt mot den allmänna ordningen, gjorde obscena gester mot andra passagerare och flygvärdinnorna, varpå piloterna beslutade sig för att gå ner för nödlandning i staden Voronezh”, skriver man, dock utan att namnge den utpekade personen.

Förnekar anklagelserna

Själv förnekar Oleg Saprykin att han ska ha betett sig illa.

– Jag kan säga direkt att det inte var något slagsmål ombord på flygplanet. Jag nuddade inte ens någon, inte medpassagerare och inte flygvärdinnor. Jag satt på min plats bredvid min fru i förstaklass och drack i lugn och ro. Plötsligt landade vi i Voronezh, säger han till Sport Express.

Han medger att medpassagerare klagade på honom, men säger att de berodde på att han var högljudd, inte för att han betedde sig våldsamt.

– Vi kanske var lite högljudda, men kom igen – det var nyår och vi firade. En person bakom oss hade anmärkningar på vår volym och en verbal konflikt uppstod, men vi reste oss aldrig från våra säten, fortsätter Saprykin.

”Vet vad som gäller”

I ryska medier förekommer uppgifter om att han ska ha försökt ta sig in i cockpit. Även det här förnekar Saprykin.

– Det var en incident där pilotens dörr öppnades och jag slängde ett öga på spakarna. Det här gjorde jag från mitt säte, av ren nyfikenhet. Det fanns aldrig några tankar på att gå in i cockpit. Jag har flugit i 20 års tid och vet precis vad som gäller, säger Oleg Saprykin.

Han släpptes sedan fri från häktet och uppger nu att det inte finns någon polisanmälan mot honom.

– Självklart inte. Jag har inte attackerat någon. I så fall hade jag inte suttit här och pratar med er (rysk media, reds.anm). Jag fick en liten böter för att jag använde ett ovårdat språk på offentlig plats, men efter att ha tittat igenom videofilmerna valde polisen att släppa mig, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN