NHL

Svensken målskytt efter långa torkan

”Känns som att det lossnade nu”

avPer Bjurman

NEW YORK. Alex Wennberg hade inte gjort ett mål sedan 10 november innan Columbus bortafajt mot Colorado i natt – men när det som bäst behövdes slog han till igen.

– Det är klart att det känns rätt bra att få det gjort. Nu slipper jag ha det gnagande i bakhuvudet, säger han till Sportbladet efter 6-3-segern i Klippiga Bergen.

Det är verkligen i första hand som framspelare Alex Wennberg gjort avtryck hos Columbus Blue Jackets den här säsongen. 20 mål har han assisterat till under grundseriens fyra första månader – inklusive ett i Pepsi Center i natt.

Mål, däremot, har det varit lite skralt med. Innan nattens omgång hade den 24-årige stockholmaren faktiskt bara gjort ett – och det kom tionde november.

Men i ett powerplay i tredje perioden mot Colorado högg han alltså till igen.

– Jo, det var ett tag sedan sist, säger han med ett litet skratt efter slutsignalen.

– Även om det viktiga verkligen var att vi vann den här matchen , inte vilka som gjorde målen, känns det såklart bra att ha fått det överstökat. Nu slipper jag ha tanken på att jag inte gjort några mål på så lång tid gnagande i bakhuvudet.

”Haft ett par tunga matcher”

Well, det gäller att spara fullträffarna till rätt tillfälle. Alex mål innebar 5-3 och säkrade i praktiken en seger Blue Jackets absolut behövde.

– Ja, vi har haft ett par tunga matcher efter uppehållet och hamnat lite illa till i tabellen, med flera lag som trycker på under strecket. Se på Flyers som har åtta raka och bara pumpar på. Det finns inte mycket till marginaler, fortsätter ”Wenny”.

– Men det känns som att det lossnade med den här matchen, nu tror jag det kan bli riktigt bra framöver.

För Colorado är läget plötsligt lite kärvare. Förlusten i natt var fjärde raka och den omsusade förstakedjan producerade ingenting.

▪▪▪

Adrian Kempe verkar må bra av New York-luften. 

Han gjorde två mål mot Rangers på Madison Square Garden igår – och följde upp med ytterligare ett när LA Kings sopade till New Jersey med 5-1 på andra sidan Hudson-floden i natt.

Men kvällen var Ilia Kovaltjuks. Han återvände till Prudential Center för första gången sedan han för fem år sedan lämnade Devils för KHL – och blev grundligt utbuad varje gång han rörde pucken.

”Kovys” svar:

Han fastställde Kings segersiffror till 5-1 med elfte målet för säsongen i slutet av tredje perioden.

– Jag hade kanske inte väntat mig det mottagandet, men det är okej. Fansen känner som de känner och reagerar som de reagerar. Jag är glad att jag gjorde mål, det är alltid bästa repliken, säger den ryske stjärnan till nhl.com.

▪▪▪

Patrice Bergeron spelade in 1000:e match för Boston Bruins i natt – och firade med två mål på New York Islanders.

Det räckte till en 3-1-seger – varmed Isles fick sin åtta matcher långa poängsvit avklippt.

– Det var en speciell match och därför är jag glad att vi lyckades vinna, säger den magnifike centern till nhl.com.

Robin Lehner var återigen utmärkt i Islanders-kassen och stoppade 24 skott, men mot ett allt hetare Bruins räckte det inte.

▪▪▪

Hajkarna från San Jose kan även utan skadade Erik Karlsson. De klippte en riktigt tung skalp borta mot Winnipeg i natt – efter ett 3-2-mål i numerärt underläge på övertid signerat Joe Pavelski.

Dessförinnan hade Marcus Sörensen säkrat en poäng genom att kvittera Jets 2-1-ledning i början av tredje perioden. Därmed är han uppe i elva fullträffar i år.

▪▪▪

Anaheims skenande kollaps ser inte ut att ha något slut. Även i natt, borta mot Montreal, hamnade de direkt i hopplöst 3-0-underläge i första perioden. Sedan hostade de visserligen upp sig en smula och fick ”bara” stryk med 4–1. Men en förlust är en förlust och Randy Carlyles manskap har nu fem raka.

– Det är upp till var och en av oss att komma fram till vad vi kan göra för att hjälpa laget att komma ur det här, säger Jakob Silfverberg till nhl.com.

Canadiens är i desto bättre form för närvarande. Segern i natt var den sjunde på de senaste nio matcherna. 

▪▪▪

Riddarna från Vegas har haft det motigt sedan All Star-uppehållet men i natt tog de en av säsongens segrar – med 3-2 efter straffavgörande – borta mot serieledande Tampa.

William Karlsson stod för en assist.

▪▪▪

St. Louis Blues står på tröskeln till slutspelet efter en fin seger i Florida i natt.

De hamnade i 2-0-underläge mot Panthers men kom tillbaka, vände i tredje perioden och vann med 3-2.

Så nu är det bara en poäng upp till Vancouver på sista wild card-platsen i väst.

– Vi har verkligen vänt på vår säsong. Nu hittar vi sätt att vinna, säger backen Vince Dunn, som satte avgörande målet med knappt fyra minuter kvar.

Oskar Sundqvist noterades för en assist.

▪▪▪

Samtidigt såg Carolina till att haka på ordentligt i streckracet i öst genom att, aningen otippat, nolla Pittsburgh på bortaplan. 

– Vi vet exakt hur vi ska spela som lag. Det är inte alltid vi gör det men i natt var det perfekt, säger coachen Rod Brind’ Amour till nhl.com efter det som till sist blev en 4–0-vinst.

Lucas Wallmark bidrog med en assist.

ARTIKELN HANDLAR OM