Han är med i min OS-trupp

Hetast i SHL – dessvärre tror jag inte att landslagsledningen vågar chansa

SHL:s vassaste målskytt och en av seriens absolut hetaste spelare under 2018.

Om jag var förbundskapten hade jag tagit ut Victor Olofsson i OS-truppen.

Jag hoppas verkligen att Rikard Grönborg vågar ta med Frölundaforwarden.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Victor Olofsson och Frölunda har rivstartat 2018. Göteborgarna är ett av seriens formstarkaste lag. Segern mot HV71 var den tredje på årets fyra matcher. Nu är Roger Rönnbergs gäng delad tvåa i tabellen och är det något lag som åtminstone kan hota Växjös serieseger är det just Frölunda.

Olofsson stod för tre poäng i 5–3-segern mot HV 71 och har gjort totalt sju poäng på de fyra senaste matcherna. 

Han är SHL:s bästa målskytt med sina 20 mål. Michael Lindqvist och Andrew Calof har gjort lika många. Lindqvist är inte med i bruttotruppen och Calof är kanadensare.

Men Olofsson finns med i den bruttotrupp som landslagsledningen tvingades lämna in i somras och är alltså tillgänglig för OS-spel.

Det finns en hel del skickliga spelare i den OS-trupp som Rikard Grönborg presenterar på tisdag. Men det vimlar inte av renodlade målskyttar.

Victor Olofsson är en sådan och jag hoppas att han får chansen.

Nu tror jag inte att det blir så.

22-årige Olofsson har inte fått chansen i någon av höstens landslagsturneringar och det skulle vara en skräll modell större om han finns med. 

Väldigt få unga spelare har för övrigt fått chansen under hösten. 

Och jag kan tycka att landslagsledningen med Rikard Grönborg i spetsen varit lite fega här.

Rasmus Dahlin är ett av få undantag.

Många spelare runt 30-årsstrecket

I den grupp spelare som tagits ut i EHT-turneringarna, och på förhand ser ut att bli OS-laget, vimlar det av spelare runt 30-årsstrecket. 

Trist, om ni frågar mig. 

När svenska landslag har lyckats bäst i stora mästerskap har det i de flesta fall funnits en mix mellan äldre etablerade spelare och unga spelare på väg uppåt i karriären. Det skapar dynamik och med de unga spelarna vet man inte riktigt var taket är för en maxprestation. 

Jag hade gärna sett Frölundatrion Dahlin (given i min bok), Olofsson och (en skadefri) Lias Andersson i OS-truppen. Kanske även HV-backen Lawrence Pilut.

Men i första hand ska de med på grund av sina egenskaper, inte sin ålder. 

Absolut bäst är Victor Olofsson i området framför motståndarmålet och i power play. 

Skottet är något av hans signum, men Olofsson är också en väldigt skicklig passningsspelare. Det fick inte minst nyförvärvet Jan Mursak erfara då han fick helt öppet mål och kunde göra 3–1-målet. Vilken drömdebut för slovenen som även inledde målskyttet i Kinnarps Arena. Mursak lär garanterat spela OS, han är en av stjärnorna i landet med endast 150 licensierade spelare.

Vad händer i Karlstad?

Om formen är uppåt för Frölunda funderar jag lite på hur det står till Karlstad. 

Efter sju raka förluster kom visserligen två segrar, även om inte spelet imponerade nämnvärt. 

Nu blev det en ny förlust, hemma mot Djurgården. 

Och det var egentligen ett formsvagt Djurgårdens match under stora delar av de 60 minuterna. Ändå ledde Färjestad länge med 2–0, men det var till stor del Lars Haugens förtjänst. Djurgården radade upp klara målchanser, men bristande effektivitet och norrmannens målvaktsspel gjorde att gästerna länge var nollade.

Färjestads försvarsspel var stundtals i stort sett obefintligt. Jag tycker det såg oroväckande lojt och oengagerat ut. Här har färske SHL-tränaren Johan Pennerborn en utmaning att hitta tillbaka till vad som gjorde laget till en vinstmaskin i höstas.

Har rasat i tabellen

Pennerborn var i alla fall klarsynt i sin analys efter matchen:

– Djurgården är betydligt mer villigt att betala priset för att vinna hockeymatcher. Det blir bara dumt att hitta ursäkter, de var bättre än oss i dag, sa han till C More. 

Nu kom bestraffning retroaktivt kan man säga. På åtta sekunder i mitten av den tredje perioden vände stockholmarna 1–2 till slutresultat 3–2. 

Karlstadslaget har nu förlorat åtta av de tio senaste matcherna och är med det formsvagast i hela SHL.

Den tidigare serieledaren har rasat i tabellen, och har nu bara en poäng till godo för en direktplats till slutspelet.

Dessutom klev Dick Axelsson av skadad efter den första perioden. En smäll han fick redan i första bytet då René Bourque fullföljde en tackling och blev utvisad.

På tal om Rikard Grönborg får han hålla tummarna för att det inte är något allvarligt med Axelsson.

avHans Abrahamsson