Damkronorna

Stor spricka i Damkronorna

Av: 

Sara Bratell

HOCKEY

Efter stort missnöje mot förbundskaptenen nobbar flera stjärnor OS

Damkronorna knep till slut en plats i OS-truppen till Sotji.

Men när truppen inför uppladdningen presenterades saknades flera stora namn.

– När jag inte får något förtroende från tränaren så kände jag att det får vara, säger Modos poängdrottning Tina Enström.

Forwarden Tina Enström, 22, är lillasyster till välkända Tobias Enström (Winnipeg Jets), Tommy Enström (Frisk Asker) och Thomas Enström (Örebro). Hon har tagit efter sina storebröder när det gäller hockeyn och toppar i dagsläget poängligan i serieledande Modo – med sina 32 poäng på 17 matcher är hon näst bäst i Riksserien.

Hon var med landslaget till OS i Vancouver 2010 och i veckan blev det klart att Damkronorna får en plats i OS i Sotji. När truppen inför fyrnationsturneringen i Örebro i december presenterades saknades dock hennes namn på listan.

Stort missnöje mot förbundskaptenen

Anledningen är att Tina Enström hindrades från att ansöka om stipendium från SOK, av ishockeyförbundet och förbundskaptenen Niclas Högberg.

– Jag har faktiskt ingen aning om hur han tänker. Har jag inget förtroende att söka stipendium från SOK så har jag inget förtroende från förbundskaptenen heller. Det är viktigt att känna glädje när man spelar, men utan tillit blir det svårt, säger hon.

Niclas Högberg själv vill inte bemöta kritiken.

– Jag vill helst inte prata om det här med Sportbladet, det är en grej mellan Tina och mig, säger han.

"Slutade på grund av honom"

Danijela Rundqvist, 28, har varit med på Damkronornas tre senaste olympiska mästerskap. Hon slutade i landslaget efter en konflikt med Niclas Högberg och riktar nu skarp kritik mot honom.

– Det är ganska känsligt, ingen i landslaget vågar uttala sig eftersom de är rädda om sin plats, och tjejerna utanför är också rädda att vinklarna i media ska bli fel. Min personliga åsikt är att det tyvärr finns för många bra hockeyspelare som inte är med på grund av honom, säger hon.

– Tina är Sveriges bästa just nu, att en sådan spelare inte är med är inte bra för svensk damhockey. Att hon inte fick söka stipendium är för mig helt sjukt. Det finns inget försvarstal till det. En tränare ska motivera spelarna och coacha dem både på träning och match. Niclas har ingen kommunikation, ingen dialog med någon.

För en månad sedan berättade Tina Enström för Allehanda att hon inte tänker spela i landslaget så länge Högberg sitter kvar som förbundskapten.

"Bästa centern jag har spelat med"

Till vardags öser Tina Enström in mål i Modotröjan tillsammans med lagkamraten Erika Grahm, som själv finns med i landslaget till Sotji.

– Jag hade så klart gärna sett att hon följde med. Jag har spelat med henne i fem säsonger i Modo, hon är den bästa centern jag har spelat med. Men jag förstår henne, säger hon.

Tina Enström är väldigt tacksam gentemot Modo.

– Nu när jag inte fick möjlighet att söka stipendium så lägger jag allt fokus på Modo. Där jag har ett starkt förtroende som verkligen har hjälpt mig i min utveckling, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damkronorna