”Det har gnagt i bakhuvudet”

HOCKEY

Henrik Lundqvist om nya kontraktet – och OS: ”Blir häftigt”

1 av 32

NEW YORK. Kung Henrik sitter kvar på tronen i New York – resten av karriären.

Han skrev i går på ett nytt sjuårskontrakt med Rangers, värt närmare 400 miljoner kronor.

– Jag är väldigt glad, framförallt över att jag blir kvar i New York och i Rangers. Jag har starka känslor för den här organisationen, säger målvaktsstjärnan till Sportbladet.

Månader av spekulationer och oro är över.

I går förlängde Henrik Lundqvist sitt kontrakt med New York Rangers – i sju år.

Det betyder att han fortsätter vakta på kassen på Broadway till säsongen 2020–2021, vilket sannolikt innebär resten av karriären.

– Jag har starka känslor för den här organisationen och den här staden och ville verkligen vara kvar. Så det känns förstås väldigt bra att kunna konstatera att jag fortsätter resten av karriären här, säger ”Kung Henrik” när vi når honom efter klubbens officiella presskonferens.

– Sedan är det ju ett mycket bra kontrakt också.

”Jag har slitit hårt”

Ja, det får man säga.

Med en snittlön på 8,5 miljoner dollar – eller drygt 55 miljoner kronor – per säsong blir Henrik NHL:s bäst betalde målvakt de kommande säsongerna.

– Man är lyckligt lottad som får hålla på med något man älskar och samtidigt blir rikligt kompenserad för det. Men jag tycker att jag slitit hårt för att komma hit också. Det är mycket hårt jobb för att bli bättre hela tiden, säger han och fortsätter:

– Det här kontraktet är det viktigaste jag skrivit i min karriär och jag är som sagt framförallt glad över längden på det. Jag vill spela med Rangers och jag vill vinna Stanley Cup med Rangers.

”Gnagt i bakhuvudet”

Med den här distraktionen bakom sig ska publikfavoriten på Madison Square Garden också, hoppas fans och klubbledning, kunna hitta tillbaka den kontinuerligt skyhöga nivå han skämt bort världsmetropolen med under åtta år men inte riktigt kommit upp i på regelbunden basis den här säsongen.

– Fast jag vill inte skylla på det. Jag tänkte mycket på hur det skulle bli med fortsättningen under försäsongen, men när vi väl började spela släppte jag det, säger ”Henke”.

– Samtidigt har det kanske gnagt någonstans i bakhuvudet och på den här nivån kan några procent hit eller dit i fokus ge utslag. Men nu är det bakom oss, nu är det full koncentration på att vända det här. Vi har ju inte riktigt fått till det ännu i år.

”OS blir häftigt”

För svenskt vidkommande är det lika trevligt att kunna konstatera att Tre Kronors givne förstemålvakt dessutom kan fokusera hundraprocentigt på ishockey när han om två månader åker till Ryssland för att spela OS.

– Ja, det närmar sig med stormsteg, tiden går verkligen fort, och det är svårt att inte tänka på nu. Det ska bli väldigt häftigt, säger han.

– Men vi har otroligt många matcher kvar att spela innan dess och i första hand är det stenhårt fokus på dem.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL