Damkronornas sköna besked

HOCKEY

Bekräftat i dag: De får åka till OS

Glädjebesked för Damkronorna i dag: 

Biljetten till Sotji-OS är utdelad.

– Jätteskönt att det är klart så att man kan lägga spekulationerna åt sidan, säger förbundskapten Niclas Högberg till Sportbladet.

Damkronornas deltagande i de olympiska spelen i Sotji 2014 har varit väldigt omdebatterad.

Då resultaten sviktat på sistone, bland annat var Sverige nära att missa en plats i sitt eget hemma-VM 2015, och trenden inte pekat i den önskade riktningen har SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) funderat kring om landets ishockeylandslag på damsidan ska få vara med eller inte. Tvivlena späddes på än mer av prestationerna i fyrnationsturneringen i Lake Placid i början på november – Sverige förlorade mot USA med 0-10 och föll även mot Finland. Mot Kanada, stornation inom damhockeyn, levererade laget däremot en stark insats och föll endast med 3-4.

SOK ger med sig

Nu står det klart att SOK ger med sig och låter Damkronorna representera Sverige i OS.

"Sveriges Olympiska Kommitté kompletterade på onsdagen OS-truppen till Sotji med Damkronorna och Tre Kronor", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

De möter de i OS

– Det känns jätteskönt. Diskussionen, som uppstått, kan nu lägga sig, säger förbundskaptenen, Niclas Högberg, till Sportbladet.

För Sverige väntar nu en fyrnationsturnering i Örebro nästa helg där laget ställs mot Finland, Ryssland och Tyskland.

De två sistnämnda, tillsammans med Japan, drabbar man samman med i gruppspelet i Sotji.

– Skönt att få beskedet. Vi har hela tiden varit inställda på att få åka i gruppen. Inget annat har funnits, säger forwarden Erika Grahm.

Erika Grahm har spelat 88 landskamper och gjort 20 mål och är given i truppen.

”En lättnad för många”

Målvakten Kim Martin, som varit skadad men som ska göra comeback i den kommande fyrnationsturneringen i Örebro 13-15 december, känner också glädje över beskedet.

– Ja, det är jättekul, absolut. Det är säkert en lättnad för många.

Har du varit orolig?

– Klart man varit lite orolig. De hade ju satt spelschemat och allt men man vet ju aldrig…

Hur är känslan i laget då?

– Vad jag har hört från de andra tjejerna så har det känts bra. De har spelat bra och vi har något att bygga vidare på. Personligen spelar jag ju min första turnering på ett tag eftersom jag varit skadad, så det ska bli riktigt kul att komma tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM