Kanadas coach: ”Fick en lektion”

HOCKEY

Brent Sutter hyllar Sverige efter överkörningen

Foto: Andreas Johnson, till vänster, satte viktiga 2–0. Här gratuleras han av lagkamraterna Alexander Wennberg, Lucas Wallmark och Sebastian Collberg.

Juniorkronorna körde över Kanada i genrepet.

Och efter uppvisningen hyllades det svenska laget – av motståndaren:

– Vi fick en lektion av ett lag som var mycket hetare, säger Kanadas coach Brent Sutter.

Foto: Kanadas efarne coach Brent Sutter gjorde ingenting för att hitta en bortförklaring till Sveriges seger med 3–0.

Sista träningsmatch inför Junior-VM, som inleds på annandagen. Då bjöd Juniorkronorna på ett riktigt styrkebesked. Fredagens vinst mot USA följdes upp med en imponerande 3–0-seger.

Kanada hade ingenting att sätta emot vare sig i tempo eller i det fysiska spelet. Efter matchen var det bekymrade spelare och ledare i det kanadensiska laget.

– Sverige spelade med känslor och skicklighet medan vi hade spelare som inte visade sig från sin bästa sida. Vi var väldigt passiva och stod på hälarna i första perioden. Där fick Sverige sitt momentum som de behöll genom matchen, säger Brent Sutter.

Erfarne Sutter gjorde ingenting för att försöka hitta bortförklaringar till segern:

– Vi fick en lektion av ett lag som var mycket hetare. Vi matchade inte alls Sverige den här gången. De vann nästan alla kamper på isen medan vi stod på hälarna.

”Ett fantastiskt lag”

Backen Aaron Ekblad hyllade Sverige och sågade sitt eget lag:

– Sverige har ett bra lag och vi kom inte upp på vårt bästa. Vi måste spela mycket bättre för att kunna vinna mot Sverige. Det var en läxa för oss som vi får ta med oss.

Ser du Sverige som favoriter i turneringen?

– De har ett fantastiskt lag, men jag ser många bra lag i den här turneringen. Vi kan slå alla lag, men då måste vi spela bättre än i den här matchen, säger Ekblad.

Det svenska spelet gladde både förbundskapten Rikard Grönborg och de nästan 3 000 åskådarna i Lindab Arena.

Karlsson knätacklad

Men matchens mest omdiskuterade situation var däremot ingen trevlig händelse för Sverige. Matt Dumba knätacklade Erik Karlsson. Dumba fick matchstraff och Karlsson tvingades bryta:

– Som tur var så missade han mitt knä och träffade låret. Om jag blir med i truppen tror jag absolut att jag kan spela, säger Karlsson.

Rikard Grönborg sa så här om tacklingen:

– Det är solklart matchstraff och det är synd att det ska hända en sådan grej.

ARTIKELN HANDLAR OM