Högberg: Stämningen bättre än på flera år

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Stjärnan Tina Enström nobbar spel i landslaget samtidigt som det ryktas om en spricka mellan spelarna och förbundskaptenen Niclas Högberg.

Hur är stämningen egentligen i Damkronorna med knappt två månader kvar till OS?

– Jag upplever att den är bättre än på flera år, säger Högberg.

I förra veckan fick damlandslaget i ishockey slutligen klartecken till OS-spel av Sveriges olympiska kommitté.

Beskedet överskuggades dock av Sportbladets uppgifter om att det finns ett stort missnöje i laget mot förbundskaptenen Niclas Högberg.

Modos center Tina Enström, tvåa i riksseriens poängliga, nobbar landslagsspel sedan Högberg hindrat henne från att söka stipendium hos SOK.

Orsaken till det vill Högberg inte diskutera.

"Enormt bra"

Är du besviken över att en av riksseriens bästa tackar nej till landslaget en OS-säsong?

– Så kan man ju se det utifrån din horisont...Jag jobbar med de spelare som är här och lägger all energi på det. Inte på de som inte är här, säger Högberg vars lag med start på fredagen spelar en fyrnationsturnering i Örebro mot Ryssland, Tyskland och Finland.

– Jag upplever det som stämningen i landslaget är bättre än på flera år. Det är inte bara relationerna mellan mig och spelarna, stämningen och stöttningen i gruppen är enormt bra, menar Högberg.

Nära skräll

Spelarna och ledningen har diskuterat uppgifterna.

– Det har nämnts eftersom de flesta ju har läst om det i tidningen. Det är som det är, vi har jättebra stämning i laget och vi tycker att det fungerar jättebra, säger lagkaptenen Jenni Asserholt, Linköping.

Niclas Högberg tog över landslaget efter OS i Vancouver 2010 och Damkronorna var i våras nära att åka ur den högsta divisionen i VM. SOK har plockat in Leif Boork som stödresurs över OS i Sotji – och Damkronorna var nära att skrällvinna över Kanada i Lake Placid förra månaden.

Hittills den här säsongen har landslaget två segrar och åtta förluster på tio landskamper. Turneringen i Örebro är den näst sista innan Högberg tar ut OS-truppen den 14 januari.

GÖRAN SUNDBERG/TT

ARTIKELN HANDLAR OM