Hjälten: ”Det är pisstråkigt”

avJohannes Hägglund

HOCKEY

Jonas Junland är tillbaka igen – men måste köra rehab resten av karriären

1 av 3

En axelskada förstörde fjolårssäongen för Jonas Junland.

Nu är 25-åringen tillbaka – men han måste köra rehab resten av karriären.

– Det är pisstråkigt. Men det här är mitt levebröd, säger LHC-backen, som låg bakom segern mot FBK.

Jonas Junland vill nog helst glömma säsongen 2012/13. Efter bara tre spelade matcher fick han sparken från sin KHL-klubb Barys Astana. Han gick till Pelicans, men där skadade han axeln. Domen: Operation och borta från ishockeyn i fem månader.

”Extra tejp”

– Jag spelade bara en match på vårsäsongen. Den sista i grundserien. Vi behövde vinna och tränare tyckte att jag skulle spela. Jag gjorde en morgonvärmning på fem månader och sedan var det match, säger Junland.

Spelade du på smärtstillande?

– Ja. Det var lite extra tejp och allt möjligt som man egentligen inte borde hålla på med. Man var lite rädd att axeln inte skulle hålla i och med att det var första matchen, säger han.

Nu har Junland en lång försäsong bakom sig, och han har varit noga med att träna upp axlarna.

– Jag har kört rehab varje dag under hela sommaren. Nu under säsongen kör jag fyra, fem dagar i veckan. Då kör jag själv på gymmet i 20, 30 minuter, muskelbyggande övningar med gummiband och småvikter.

”Är pissjobbigt”

Hur less är du på rehab?

– Det är pissjobbigt. Det värsta som finns. Det är rent ut sagt skittråkigt. Men det måste göras.

Hur länge måste du ­rehabilitera axeln?

– Förmodligen hela hockeykarriären. Jag har skadat båda axlarna och det här är mitt levebröd. Det är det här jag vill göra och då måste jag vara försiktig, säger Junland, som låg bakom det matchavgörande målet mot Färjestad.

– Jätteskönt med en ­seger. Det bygger självförtroende och att skapa en vinnarkultur är viktigt. Vi ska ta betydligt fler segrar framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM