Steen upp i ensam skytteliga-ledning

HOCKEY

Blues målspruta avgjorde mot Winnipeg: ”Jag vet inte om man kan dra så stora slutsatser redan nu”

NEW YORK. Nu får även Alexander Ovetjkin böja sig för Alex Steen...

Den svenske sensationsmannen gjorde det matchavgörande målet för St. Louis mot Winnipeg i natt och går därmed upp i ensam ledning i NHL:s målliga.

– Det är roligt att puckarna trillar in just nu, men jag tänker inte så mycket på själva statistiken utan fokuserar på själva matcherna. Ligger jag kvar där när säsongen är över kan det väl diskuteras, säger han lätt förläget till Sportbladet efter 3-2-segern.

När man går in på NHL:s hemsida och kollar statistiken brukar målligan ackompanjeras av bilder på erkända skyttekungar som Alex Ovetjkin, Steven Stamkos och Evgeni Malkin.

Men inte nu.

Nu är det svenske 29-åringen Alex Steen – så sent som under fjolårets lockout med Modo i Elitserien – som möter läsarna.

St. Louis Blues-stjärnan prickade alltså in sitt elfte mål för säsongen – på tio matcher – när han avgjorde nattens hemmamatch mot Winnipeg och leder därmed den där målligan i ensamt majestät.

”Tänker inte så mycket på statistiken”

– Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det där...det är såklart roligt att puckarna trillar in och att man får bidra på det sättet, men jag tänker inte så mycket på den där statistiken, säger han nästan avvärjande när vi når honom i hemstaden efter slutsignalen.

– Istället är det väldigt hårt fokus på varje enskild match. Vi försöker vinna alla matcher, det är det viktiga.

Må så vara, men det är ändå något remarkabelt med det som håller på att hända.

Svenska profiler har för all del varit med med i toppen av poängligan förr, men de brukar i första hand hävda sig som playmakers och framspelare.

Renodlade blågula målskyttar är betydligt ovanligare.

– Jo, men det har bara gått tio matcher. Jag vet inte om man kan dra så stora slutsatser redan nu. Ligger jag kvar på samma position när grundserien är färdigspelad kan väl det där diskuteras, säger han.

Avgjorde med backhand

I natt var ställningen 2-2 när skyttekungen i ett powerplay med en minut kvar av tredje perioden fick tag i pucken mitt i slottet och vräkte iväg en backhand – och så var matchen avgjord.

– Jag märkte inte att den gick in, jag hörde bara att pucken tog i stolpen. Men så började publiken jubla och då förstod jag. Det var såklart skoj, berättar han.

Frågan är bara vad pappa Thomas tycker om att sonen sänker just Winnipeg Jets. Det var ju hans lag under alla gloriösa år i Nordamerika.

– Ha ha, du får ringa och fråga honom. Fast jag tror nog att han är lite Blues-fan nuförtiden.

Förmodligen.

Han har ju sin målspruta till grabb där.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL