Legkov talar ut efter OS-avstängningen

Foto: AFTONBLADET /85527

avErik Karlsson

HOCKEY

Alexander Legkov och Jevgenij Belov förbjuds att tävla i OS av IOK.

Nu talar Legkov för första gången ut om beskedet.

”Jag har inte pratat med media, fans eller medtävlare eftersom jag blev så chockad”, säger han till ryska skidförbundets hemsida.

Idrottens internationella skiljedomstol, CAS, slog fast att bevisen som fanns mot Alexander Legkov och hans ryska lagkamrater i McLaren-rapporten inte var tillräckliga för att stänga av honom från världscupen i skidor.

Men när IOK prövade fallet kom de fram till en helt annan slutsats. Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs av från OS i Peyongchang och alla andra framtida olympiska spel.

Beskedet kom för fyra dagar sedan, sedan dess har förbundskaptenen, Legkovs egna tränare, Markus Cramer rasat – men Alexander Legkov har varit tyst.

”Vill inte be om ursäkt, jag vill förklara”

Fram till i dag. I ett långt öppet brev på ryska skidförbundets hemsida talar han ut.

”Jag har varit i chock, inte bara för beslutet men också på grund av sättet beslutet har tagits. Jag vill inte be om ursäkt för något, inte heller försvara mig – men jag vill förklara”, inleder han.

Han berättar att han under de senaste åren testats vid cirka 150 tillfällen, vid alla tillfällen har provet varit negativa. Prov som i de flesta fall tagits utanför Ryssland.

”2014 var jag inte i Ryssland under större delen av året. Alla mina motståndare vet det här. Vid den tidpunkt jag påstås ha tagit (Grigorij) Rodtjenkov-cocktailen (visselblåsaren och mannen bakom den ryska dopningsplanen) var jag i Europa och jag gjorde totalt 19 olika dopningstest i Lausanne, Köln och Dresden. Och det fanns inget speciellt där. Om jag använde cocktailen skulle testen avslöja det”, säger han.

”Jag kommer slåss”

Legkov trycker på att inget vittne klivit fram och sagt att hen administrerat dopning till honom och dessutom har ingen gjort DNA-prov på de prover som misstänks ha manipluerats i Sotji.

”Jag frågar mig, mina lagkamrater och mina rivaler: Om våra rena dopningstest inte bevisar någonting och inte skyddar oss, varför ska vi då göra dem alls?”.

Legkov avslutar:

”Jag, Alexander Gennadjevitj Legov, är skidåkare och vinnare av 50 kilometer masstart på Sotji-OS 2014. Min medalj är ren och jag kommer att slåss för den”.

ARTIKELN HANDLAR OM