Nobbar Finlands initiativ med visirtvång

Finländska ligan inför krav på heltäckande visir för att dämpa smittspridningen. 

Men ett liknande förbud är inte aktuellt i svensk hockey – och det får stöd av Anders Tegnell:

– Jag har ingen aning vad man (Liiga) bygger detta på, säger Folkhälsomyndigheten statsepidemiolog.

Cornapandemin håller världen i ett strypkoppel och det gäller inte minst idrottsvärlden där matcher ställs in och ligor pausar sin verksamhet. 

Det sistnämnda har inträffat i Finland där högsta serien, Liiga, i början av december stängde ner alla matcher. 

Annandag jul är det tänkt att ligan ska starta igen och då med ett alldeles nytt krav: samtliga spelare ska ha på sig heltäckande visir. 

– Vi har beslutat att heltäckande visir måste användas när säsongen fortsätter. Det här är en smittskyddsåtgärd, säger tävlingschefen Arto I. Järvelä till Iltalehti.

En åtgärd som Anders Tegnell tycker är märklig:

– Jag har ingen aning vad man bygger detta på. I våra analyser verkar det inte troligt att en stor del av smittan sker på isen, säger Tegnell.

Men att något liknande skulle införas i SHL är inte aktuellt, enligt Johan Hemlin. 

– Vi hade uppe den diskussionen i slutet på sommaren, men då fanns inga rapporter att det skulle ha någon effekt på något sätt. Det är inte aktuellt i dagsläget. 

Och situationen under hösten gör inte att ni ändrar er?

– Nej, den här frågan var bara uppe då (sommaren) och inga andra rapporter som har kommit till vår kännedom säger att det skulle ha någon inverkan, säger Hemlin.

Få upptäckta fall i SDHL

SDHL spelar med heltäckande visir och har haft få upptäckta fall. 

– Jag vill inte kommentera SDHL, men jag kan säga att grunden till att SHL har många fall är för att vi testar extremt mycket.

Finns det något som kan få er att ändra ståndpunkt?

– Det ska vara om det skulle komma krav som är kopplade till skyddsutrustning. Då får vi naturligtvis följa dem, säger Hemlin.

Inte heller i Hockeyallsvenskan är det aktuellt med något visirtvång:

– Vi har tittat på det tidigare från centralt håll, för säkert två månader sedan. Men det finns ingen medicinsk studie som visar att det skulle ha någon större effekt, säger sportchef Erik Ryman och fortsätter:

– Det är inget vi ska införa och ha som tvång, men det är givetvis frivilligt för varje individ att använda heltäckande visir. Skulle det komma studier som verkligen visar att det sätter stopp för en smittspridning är vi kanske tvungna att göra något. 

Däremot ser Ryman gärna att vanliga munskydd används i större omfattning runt arenorna:

– Det tycker jag man bör titta på i alla fall. Det är i dag tvång på munskydd på flyg och det bör man titta på när man reser i bussar, även i spelarbås och sekretariat.

Sportbladet har sökt Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!