Spelaruppror i Vancouver – tvingas till comeback

Rasar: ”Förstår inte hur vi kan förväntas vara redo”

NEW YORK. Stjärnorna i Vancouver Canucks är i uppror.

Trots att merparten av dem precis tillfrisknat från covid-infektioner tvingas de till comeback redan på fredag – och måste sedan spela de återstående nitton grundseriematcherna inom loppet av 31 dagar.

– Jag tycker det är vansinne. Det handlar inte om hockey nu, det handlar om vår och våra familjers hälsa, säger centern J.T Miller.

Man kan kalla det både bra och dåliga nyheter i Vancouver.

De bra: Den covid-storm som för två veckor sedan blåste genom Canucks-truppen har bedarrat och alla spelare utom några få (bland dem svenske rookien Nils Höglander) är nu friska.

De dåliga: För att grundserien ska kunna fullbordas tvingas de till extremt snabb comeback. I dag, torsdag, har de ett ispass. Sedan spelar de mot Edmonton natten till lördag. Och under den knappa månad som återstår av serien har de inte mindre än nitton matcher att slugga sig igenom, varav flera ”back-to-back”.

Överens om upplägget

Ligan, klubben och – anmärkningsvärt nog – spelarfacket är överens om upplägget.

Men spelarna i truppen har kraftfulla invändningar, framgår av uttalanden från Elias Petterssons tidvisa kedjekamrat J.T Miller under natten.

– Jag hör till de som hade tur och blev aldrig smittad, men inte ens jag känner mig redo. Jag har bara suttit still men mina lungor bara skriker, jag behöver mer tid för att kunna förbereda mig. Tänk då hur det är för de killar som varit sjuka, rasar han.

– Vi har alla ett jobba att göra men jag förstår inte hur vi kan förväntas vara redo att spela match efter en träning och en morgonvärmning. Det är vansinne.

Elias Pettersson och lagkamraten J.T Miller.
Elias Pettersson och lagkamraten J.T Miller.

”Är frustrerande”

Oron över vad som kan komma att hända är tydlig i Millers röst.

– Jag hoppas ingen tar det här på fel sätt, jag är verkligen en tävlingsmänniska, men det handlar inte om hockey, eller om att vi ska ta oss till slutspel, nu. Det handlar om vår och våra familjers hälsa och säkerhet, fortsätter han.

– Det är frustrerande. Det talas om att säkerheten ska vara högsta prioritet, men det som krävs av oss nu är inte säkert. Brutalt uttryckt: Vi behöver mer tid för att förbereda oss.

Att ligan vill att alla matcher genomförs – även de fyra, troligen helt betydelselösa Canucks ska spela mot avsågade Ottawa – har i första hand att göra med ingångna tv-avtal och i förlängningen alltså pengar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN