SHL-slutspelet

”En målbild jag har haft”

Trotjänaren om framtiden: ”I morgon är jag arbetslös”

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

VÄXJÖ. Poängkungen Pontus Holmberg, 22, och lagkapten Erik Josefsson, 34.

När Sportbladet genomförde den klassiska guldmålningen föll valet på två spelare som på olika sätt burit Växjö i slutspelet. 

– Att lyfta den här bucklan som lagkapten var något jag hade som målbild när jag tackade ja till att bli kapten, säger Josefsson. 

Växjö säkrade SM-guldet via 6–2 i den avslutande matchen mot Rögle och totalt 4–1 i matcher. Klubbens tredje SM-guld och samtliga har kommit sedan 2015. 

En som varit med vid alla tre gulden är veteranen Erik Josefsson, men det var första gången som lagkapten.

Att det betydde extra mycket att få vinna som lagkapten gör Gislavedssonen ingen hemlighet av:

– Det är speciellt. Något jag hade som målbild när jag tackade ja till att bli kapten för två år sedan, säger han. 

Om Josefsson är lagkaptenen som spelar i alla defensiva situationer och tar mängder av tekningar i egen zon har Pontus Holmberg varit den store matchvinnaren och poängkungen.

Holmberg, som gjorde 23 poäng i hela grundserien, har själv svårt att sätta fingret på varför det gått så bra. 

– Det är slutspel, i ett lag som ska gå hela vägen behöver man några som kliver fram och gör lite mål. Motståndarna tittar på de två toppkedjorna så då måste vid andra steppa upp och peta in lite puckar, säger han.

Sportbladet har genomfört de klassiska guldmålningarna sedan 2001, då Djurgården vann och dåvarande lagkaptenen Challe Berglund guldmålades.

Holmberg och Josefsson har sina personliga favoriter:

– När (Jörgen) Jönsson kom ut med rullator, säger Josefsson.

– Kyssen med Ledin och Kåberg, säger Holmberg.

Erik Josefsson och Pontus Holmberg.

Foto: Andreas Hillergren/Sportbladet

Kom efter senaste SM-guldet

När Växjö vann sitt senaste guld 2018 tillhörde Holmberg Västerås, men var då redan klar för Växjö till kommande säsong.

Då, för tre år sedan, klev en viss Elias Pettersson fram som slutspelskung. Nu var det Pontus Holmberg som vann slutspelets poängliga med 14 pinnar och dessutom tre avgörande mål. Holmberg spelade också fram till ytterligare tre avgörande mål. 

– Fantastiskt vilken utveckling han har haft, säger Josefsson.

– Tyckte jag såg redan på försäsongen och inledningen av grundserien att det här skulle bli hans säsong. Sedan åkte han på en skada under landslagssamlingen (i november) och hade en lite tuffare tid. Men nu i slutspelet har hans kedja gått i bräschen och verkligen visat vägen.

Ungdomskedjan som Josefsson tänker på är förutom Holmberg även Fredrik Karlström och Marcus Sylvegård. Hela 34 poäng har den trio svarat för i slutspelet. Dessutom sju matchavgörande mål. 

– Vi är samma ålder och trivs tillsammans. Försöker ha fokus på defensiven först och ta de lägena vi får. Det är inte roligare än så…, säger Holmberg med ett skratt.

Utsågs till slutspelets mest värdefulla

Juryn för Stefan Liv Memorial  Trophy (slutspelets mest värdefulla spelare) hade inga större problem att utse årets vinnare. 

– Kul, stort såklart. Det är många bra spelare som har fått den, säger Holmberg. 

Vad minns du av Stefan?

– En otroligt målvakt. Vinnare. Bäst när det gällde. Ja, det var en fantastisk spelare och verkade vara en fantastisk person också. 

Erik Josefsson har precis avslutat sin trettonde säsong med Växjö. Mycket talar för att det blir en fortsättning, men inget är klart än.

– Nej, jag har inte hört någonting. I morgon är jag arbetslös, det är den bittra sanningen. Vet inte om jag får åka ner på arbetsförmedlingen och ställa mig i kön, säger Josefsson.

Men först lär det bli en rejäl guldfest. 


Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Publisert:

LÄS VIDARE

Växjö Lakers tar SM-guld år 2021

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL-slutspelet

Ishockey

Stefan Liv

Elias Pettersson

Växjö Lakers Hockey