Ros: Kamikazetipset – ingen stoppar Frölunda

HOCKEY

KUNGSBACKA. Det finns kanske inget dummare än att tippa SHL i augusti.

Som att sälja sand i Sahara. Struntar i det.

Jag besökte Kungsbacka på torsdagskvällen och det jag såg av Frölunda var ett riktigt topplag.

Mästarklass.

Kan, just nu, inte se något lag som har förmågan att stoppa Roger Rönnbergs pojkar.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYR ÅN

Vilken Frölunda-show vi fick se mot HV71 i Kungsbacka.

8–1.

Hur långt kan det här bära?

Riktigt långt och den resan har Frölunda faktiskt påbörjat för länge sedan.

Göteborgsklubben är svensk hockeys nya stormakt, eller nya – man har väl varit så några år nu med fyra säsonger i rad som topp fyra i SHL, ett SM-guld och dubbla CHL-titlar 2016 och 2017.

Egentligen kan man få vilken spelare som helst i Sverige, ekonomin finns och Göteborg som stad lockar unga talanger i stor utsträckning. Sedan finns akademin som blivit oerhört lyckosam och en talang-magnet i hela Norden.

Som alla andra topplag i SHL har man tappat mängder med spelare inför säsongen. Casey Wellman, Johan Sundström och Henrik Tömmernes satt på samtliga pallplatser i interna poängligan 16–17 och framförallt en motiverad Sundström är oerhört svår att ersätta.

Kan bli NHL i höst för 18-åringen

Men kombinationen värva aggressivt och utbilda, utveckla unga talanger gör att jag sätter Frölunda högst upp i tabellen – igen. 

Frölunda snodde alltså fem spelare från final-lagen Brynäs och HV71 i Sverige och Bern i Schweiz  – mitt under säsongen. Älskar det. Lias Andersson och Adam Almqvist från HV71 och Pathrik och Pontus Westerholm från Brynäs. Lägg till Ryan Lasch från Bern.

Foto: Nam Y. Huh / TT / NTB Scanpix
Lias Andersson i Rangers-tröjan.

Nu är det osäkert om Lias verkligen kommer spela en match i Frölunda-tröjan kommande säsong. Hans framfart på talang-campen i New York var imponerande och Rangers center-brist gör att det kan bli NHL redan till hösten för 18-åringen.  

Samma sak gäller för Carl Grundström som åker över i september till Toronto för att ta en plats i NHL. 

Tar varken Lias eller Carl plats i NHL så ska de hem till Frölunda, så är överenskommelsen. 

Sedan finns det stor förbättringskapacitet på flera spelare i Frölunda. Tänker på Simon Hjalmarsson och Sean Bergenheim, i första hand. De har stor hockey-iq och är i sina bästa stunder franchisespelare. Frölunda kan med lätthet mönstra tre kedjor som kunde varit förstakedja i någon av de andra SHL-lagen. Den bredden skojar man inte bort.

Det om forwardsdelen.

Behöver förstärka defensivt

Försvaret är inte lika starkt – just nu. Jag är övertygad om att sportchef Fredrik Sjöström kommer agera och köpa in någon back från Nordamerika om det så behövs. Henrik Tömmernes har försvunnit, lagets bäste back i fjol. 

Ni minns att jag skrev att backsidan är försvagad – just nu. Med det menar jag att vi inte sett vad Rasmus Dahlin, superlöftet, kan göra på en hockeyrink till 100 procent ännu. Det kommer vi få ynnesten att göra den här säsongen. 

När SHL inte är av samma klass som för fem sju år sedan så är Frölunda seriens bästa lag. Det gäller att ha någon form av kontinuitet i laget och att inte tappa för många nyckelspelare. Sedan känns värvningarna som hyfsat säkra kort – inga oprövade AHL-spelare. 

Frölunda är heller inte lika skadekänsligt som de andra lagen med tanke på bredden. 

Just nu är Frölunda min vinnare i SHL-racet.

Och det man visade upp i Kungsbacka imponerade. 4–0 efter 25 minuter mot regerande mästarlaget. Christoffer Ehn har klivit fram ännu mer och var ett monster i inledningen av matchen mot HV71.

Adam Almquist styr numera Frölundas powerplay och tala om revansch jämfört med i fjol när han fick sparsamt med istid i HV71.

Och bredden som Frölunda visade mot HV71 imponerade. Trots att Lias Andersson och Simon Hjalmarsson inte var med så var det många klass-spelare i kedjorna. Det kommer att bli konkurrens om i kedjorna i Frölunda i vinter, precis som det ska vara i ett topplag.

Så.

Kamikaze-uppdraget är utfört att tippa SHL i augusti.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

avTomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM