Wennerholm: AIK får SHL-bossarna att andas ut

HOCKEY

AIK kopplar greppet om slutspelsserien, precis som jag och de flesta trodde att de skulle göra.

Upp i serieledning efter bara två spelade matcher och drömläge inför fortsättningen.

Och fjorton klubbdirektörer i SHL andades ut.

Är det något lag de vill ha upp igen så är det AIK.

Och är det något lag de inte vill ska åka ur SHL så är det Leksand.

Pantern och Västervik är däremot rena mardrömmen för SHL-pamparna.

Nu blev väl Pantern mer eller mindre avsågade efter sin andra raka förlust, men de var faktiskt det bättre laget sett till hela matchen mot AIK. AIK:arna ska vara glada att de kom undan med 0–0 efter två spelade perioder.

Då var det målvakten Gasper Kroselj som räddade AIK.

När AIK sedan gick fram till 2–0 med två snabba måli början av den tredje, trodde de flesta att det var över.

Men Pantern tog ett nytt språng, kvitterade till 2–2 på mindre än två minuter och hade bud på ett ledningsmål, innan Michael Lindqvist kunde smacka in 3–2 med två och en halv minut kvar.

Gnaget har haft turen på sin sida

AIK har varit pressade i de två första matcherna i slutspelsserien, men haft marginalerna med sig.

Två uddamålssegrar har gett snabb serieledning, samtidigt som de haft hjälp av övriga lag.

Almtuna skickade ner Västervik till andraplatsen efter 3–1 hemma i Uppsala, där de vunnit tre raka mot smålänningarna den här säsongen. De två hemmamatcherna i grundserien slutade 5–2 och 5–1.

Men de som imponerade mest i den här andra omgången var Timrå. Efter premiärförlusten borta mot AIK (3–4) åkte de hem och krossade Tingsryd med 8–4. Juniorstjärnan Jonathan Dahlén hade en ny uppvisning med fem poäng (3+2).

Den här serien är långtifrån över, men AIK har naturligtvis skaffat sig ett drömläge. De är en poäng före tvåan Västervik och fyra före trean Timrå.

Då väntar två raka hemmamatcher mot Tingsryd på fredag och en trolig seriefinal Västervik på söndag. Vinner AIK de två matcherna vid full tid är de redan klara för play off mot förloraren i den allsvenska finalen och med ena skridskon i ett SHL-kval mot Rögle.

Det känns väl mest logiskt på något sätt, även om AIK vaknade sent i grundserien. Men på slutet har de visat att de kanske är allsvenskans bästa lag, med ett koppel spelare tillbaka från skador.

Samtidigt är jag svag för sannsagor som Västervik och Pantern. Lag som vänder upp och ner på allting och vägrar lägga sig ner och dö.

Lagen som ingen vill ha upp

Lag som är SHL:s värsta mardröm. Jag kan garantera att det inte finns en klubbdirektör som vill ha upp något av lagen. Nej, inte ens se dem få chansen att chocka.

Västervik som är nykomlingar och Pantern som knappt någon visste vilka de var, förrän de tog klivet upp i allsvenskan till säsongen 2015/16.

Efter tiondeplatsen i fjol trodde väl många att skåningarna skulle försvinna lika snabbt som de dök upp, då succetränaren Stephan ”Lillis” Lundh försvann till HV71.

Men Pantern, kvartersgänget med allsvenskans minsta budget, svarade med att bli ett topplag i vinter.

Och trots att de hade allsvenskans i särklass sämsta hemmasnitt med bara 912 åskådare, så uppfyller de SHL:s arenakrav med råge. Malmö Isstadion är relativt nyrenoverad och har plats för 5 800 åskådare, varav 4 800 på sittplats.

Men då förstår också alla hur öde det är på lagets hemmamatcher, även om det kom hela 1 655 till matchen mot AIK.

ARTIKELN HANDLAR OM

AIK

Timrå

Västervik