Håkansson: Symptom på att de inte mår bra

HOCKEY

LULEÅ. Det går såklart att se Petter Lasu Nilssons sammanbrott som en enskild händelse.

Men det bör faktiskt ses som ett symptom på att Luleå Hockey inte mår bra som förening.

På några sekunder gick Lasu Nilsson från en tämligen okänd tillvaro till att skriva in sig bland klassikerna i den svenska hockeyhistorien.

Vissa hyllar honom – andra rasar. Den debatten pågår för fullt i detta nu.

Själv nöjer jag mig med att konstatera att det brast för en känslomänniska. Visst sa han några saker för mycket, men hellre det än den strida ström av totala meningslösheter som vi tvingas genomlida under en säsong av väldresserade spelare och ledare.

Och nej, Lasu Nilsson mordhotade ingen – vad han sa var att han hade kunnat mörda, vilket snarast var en beskrivning av hur arg han var.

Var tvungen att komma ut

Men på något sätt var Petter Lasu Nilssons känslomässiga sammanbrott logiskt. En turbulent säsong med usla värvningar, avhoppad GM, sparkad tränare, publikfiasko, floppande spelare, sportsliga misslyckanden och allmän oro kunde liksom inte sluta på ett lugnt och städat sätt.

All skit var tvungen att komma ut någonstans – och det blev via Lasu Nilssons mun i direktsändning.

Även i dag hade Lasu Nilsson tårar i ögonen. I går av ilska och besvikelse – i dag av sorg och ånger. Han ångrade vissa ordval och förmodligen hade han ångest över det mediala genomslaget. Än säger han att han inte ångrar beslutet att sluta som tränare, men det lär väl visa sig med tiden.

Lasu Nilsson mår som han förtjänar och kommer snart att må bättre.

Viktigare är faktiskt hur Luleå Hockey mår och där är jag mer orolig.

Nu ska någonting nytt byggas upp och jag är långt ifrån säker att de personer som sitter på de ledande positionerna klarar av det. Det är ju i princip samma personer som försatt föreningen i den här situationen.

Organisationen håller inte måttet

För två år sedan klev miljardären och supportern Jakob Porser in som tung sponsor, vilket gav Luleå Hockey muskler att utmana alla i ligan.

Sedan dess har faktiskt det mesta gått fel.

Jag ifrågasätter allt mer om föreningens organisation håller måttet.

För bara några år sedan kändes den nästan historiskt stark under ledning av ordförande Curt Johansson och klubbdirektörerna Peter Jidström och Thor Stöckel.

I dag har föreningen en ordförande som få vet vad han heter (Anders Olofsson) och som i princip aldrig syns eller hörs. Det gör i stället relativt nye vd:n Stefan Enbom, men Enbom har knappast imponerat.

Det finns flera tillfällen där en medierådgivare garanterat hade haft synpunkter på Enboms uttalanden. Det gäller bland annat hanteringen kring Lars ”Osten” Bergströms avhopp. Men även kring frågor som rört Jonas Rönnqvist, Stefan ”Skuggan” Nilsson och Thomas Berglund.

Allt tyder på en avsaknad av plan och strategi.

Enbom imponerade inte heller i går efter Lasu Nilssons sammanbrott.

Kan följa Modo…

Just där och då var behovet av ledarskap och tydlighet inom Luleå Hockey som störst. Då fanns det ingen som stod upp. Ingen som skyddade tränaren. Ingen som kändes stark och trygg.

Ur askan efter Lasu Nilssons känslomässiga detonation ska Luleå Hockey nu försöka hitta en väg in i framtiden.

Nu vet vi. Sportsligt har Luleå rasat, publiken sviker och säsongen slutar, trots Porsers miljoner, i en ekonomisk smäll. Om inte skutan vänds kan Modo berätta vad som väntar och hur det känns.

Läget är allvarligt och ytterst är det ordförande och styrelse som bär ansvaret tillsammans med vd Enbom.

Det är också viktigt att dynamiken mellan ordförande och vd i en förening är sund och fungerande. Är den det i Luleå Hockey?

Enda stabila är ”Bulan”

Längre ner i organisationen ska en helt oprövad GM-duo, Stefan Nilsson och Ulf Engman, mitt i turbulensen försöka skapa en trupp som måste vara betydligt starkare än årets. Det känns inte helt stabilt.

Efter matchen erkände Lasu Nilsson att laget saknat ledaregenskaper på isen under säsongen. Jag skulle vilja påstå att det även genomsyrar hela organisationen.

Det enda som verkligen känns stabilt inför kommande säsong är att Thomas ”Bulan” Berglund ska leda laget de kommande åren.

Jag tycker vi avvaktar några veckor innan vi vet om han har Lasu Nilsson vid sin sida eller inte.

Personligen hoppas jag det.

ARTIKELN HANDLAR OM