NHL

Chicago till slutspel efter stark vändning

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Om lite drygt tre veckor börjar Stanley Cup-slutspelet.

Så naturligtvis är Chicago Blackhawks på väg mot storform och har efter ännu vinst i natt, mot Colorado, hugg  på serieledning.

– Före säsongen hade jag nog ärligt talat inte trott att vi skulle vara där vi är idag, men allt har fallit på plats och känslan i laget känns väldigt bra, säger trefaldige mästaren Niklas Hjalmarsson till Sportbladet efter 6-3-segern i natt.

I just matchen mot Colorado hemma i United Center tog det i och för sig ett tag innan mästarna från 2010, 2013 och 2015 kom upp i normal standard. 

Efter två perioder låg de faktiskt under med 3-1 – mot själva tabelljumbon.

Sista 20 minuterna rättade de dock till slipsknuten, gjorde fem raka mål och vann alltså med 6-3. Tre av målen gjordes på bara 34 sekunder.

– Ja, första två var det väldigt sömnigt, säger Niklas Hjalmarsson på telefon halvannan timme efter slutsignalen.

– Sedan lyckades vi vända på något sätt, som så ofta tidigare.  Jag antar att det handlade om skillnaden mellan ett lag med starkt självförtroende och ett lag med mer svajigt självförtroende.

Tappade många tunga namn

Mellan ett väldigt bra lag och ett mindre bra lag, skulle man också kunna säga.
För Blackhawks är väldigt bra just nu, blev med nattens seger slutspelsklara, leder plötsligt västra konferensen med sju poängs marginal och skuggar Washington och Columbus i toppen av sammanlagda tabellen.

Detta en säsong när det fanns teorier om att den moderna dynastin vid Michigan-sjöns södra strand på grund av tunga spelarförluster skulle få det lite svårt...

– Före säsongen hade nog inte heller jag ärligt talat trott att vi skulle vara där vi är idag. Vi tappade som sagt många tunga namn i somras och fick in en del oprövade kort i deras ställe, fortsätter ”Hammer”, som stod för en assist mot Avalanche. 

– Men allt har verkligen fallit på plats och framförallt våra rookies har gjort det otroligt bra. Nu har det rullat på ett bra tag, vi är riktigt starka. 

Dessutom har de via trejd fått tillbaka en pålitlig pjäs som Johnny Oduya – Hjalmarssons gamla radarpartner.

Mål av Krüger

– Ja, det tycker jag är fantastiskt roligt. Och han kommer definitivt hjälpa oss. Vi får en helt annan balans på backsidan med Johnny i laget, menar smålänningen

Frågan är då – är känslan i truppen lika bra som de stora säsonger som slutat med dejter med Lord Stanley?

– Well, första målet var att bli klara för slutspel. Sedan börjar det om. Vi vet att det blir extremt tufft direkt, oavsett vilka vi får möta. Men vi har väldigt bra självförtroende och känslan i laget är bra.

Marcus Krüger satte sista mål i natt, i tom kasse.

Mellan Carolina och Philadelphia handlade det om vem som skulle ta sista chansen och hänga på i playoff-racet i öst.

Länge såg det ut att bli Carolina, för i slutminuten hade de ledningen med 3-2, efter både mål och assist av Elias Lindholm.

Men sedan fick hemmafansen sina hjärtan krossade.

Travis Konecny kvitterade för Flyers när bara 43 sekunder återstod – och sedan hann övertiden bara pågå i 38 sekunder innan Brayden Schenn satte avgörande 4-3 också.

Så nu är det Philadelphia som har åtminstone lite kontakt med lagen närmast strecket.

– Men vi har en extremt tuff uppgift framför oss. Vi spela vår allra bästa hockey precis varenda kväll, säger målvakten Steve Mason till nhl.com.

Kampen om förstaplatsen i Atlantic-divisionen kan ha avgjorts den här helgen.

Ottawa hade chansen att komma ikapp och och gå om Montreal men förlorade i natt mot dem – med 4-1 – för andra gången på ett dygn och är plötsligt fyra poäng efter i tabellen.

Calgary Flames kan ha avslutat LA Kings säsong med en fin 5-2-seger hemma i Saddledome under natten.

Mikael Backkund bidrog med en assist.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Niklas Hjalmarsson

Marcus Krüger

Johnny Oduya

Stanley Cup