”Där har de inga hämningar”

Enda Tre Kronor-spelare i schweiziska ligan varnar för motståndet

Inför kvartsfinalen - "Arenan gör mig orolig inför kvällen" 03:47
HOCKEY

PARIS. Schweiz har bara en NHL-spelare – och inte många av Tre Kronors alla NHL-spelare kan så mycket om motståndaren: 

En som däremot har koll är forwarden Carl Klingberg:

– Schweiz har ett riktigt bra lag, det är inget snack om det, säger Klingberg som till vardags spelare i schweiziska Zug.

Schweiz kommer i princip med ett lag från den inhemska ligan NLA. Bara tre spelare, unge forwarden Denis Malgin, Tanner Richards och förre Luleåbacken Dean Kukan, spelar i Nordamerika. De två sistnämnda har tillbringat säsongen i AHL.

En total kontrast mot Tre Kronor som har 19 NHL-spelare i truppen. 

Det betyder att det inte är så många av de svenska spelarna som har någon vidare koll på kvartsfinalmotståndaren.

Ja förutom Carl Klingberg då.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Carl Klingberg

Han har tillbringat säsongen i NLA-klubben Zug, där han nyligen skrev på för två nya år. Han är imponerad av kvaliteten i den schweiziska ligan och inte speciellt förvånad att stora delar av laget kommer därifrån:

– Nej det finns många riktigt bra spelare, säger Klingberg och räknar upp Denis Hollenstein, Andres Ambühl och klubbkompisen, backen Raphael Diaz:

Hyllar Schweiz succémålvakt

Klingberg förväntar sig en match där Schweiz spelar tillbakadraget och hugger på de kontringar som dyker upp.

– Nu har inte jag sett jättemycket under turneringen, men som lag backar de nog hem ganska mycket. Däremot offensivt är det frejdigt, där är det inga hämningar.

En annan schweizisk nyckelspelare är målvakten Leonardo Genoni. Han ligger på över 94 i räddningsprocent under turneringen. Med det toppar han hela målvaktsligan.

– Han är bra, riktigt bra. VI mötte Bern i slutspelet och då stod han för dem. Han är svår att göra mål på, det gäller att vi skjuter och inte passar bort lägena, säger Klingberg som med största sannolikhet får följa matchen från läktaren på grund av den hårda konkurrenssituationen.

INSIDE TRE KRONOR: Följ med bakom kulisserna under VM

ARTIKELN HANDLAR OM