Titta, här är ”Hagge” värst av alla

Är meste slutspelare de senaste fyra säsongerna

avPer Bjurman

Publicerad:
Foto: REUTERS
FINALRUTIN. Att Carl Hagelin nu spelar sin tredje Stanley Cup-final på fyra säsonger har bidragit till att han är den spelare med flest slutspelsmatcher under denna tidsperiod.

PITTSBURGH. I natt avgörs ­ännu ett gastkramande drama i Stanley Cup-finalen.

Det är inget nytt för Carl Hagelin. 

Han gör sin tredje final på fyra år – och är den i ­hela NHL som spelat flest slutspelsmatcher de ­senaste säsongerna.

– Jag har faktiskt inte hunnit hem till midsommar på fem år och inte mig emot. Jag spelar hellre ­final än börjar med fys­träning tidigt i maj, säger den gepardsnabbe sörmlänningen till Sportbladet. 

Han spelade final med New York Rangers 2014, konferensfinal med samma Rangers 2015, final med Pittsburgh i fjol – och nu är han alltså åter i final som pingvin.

Man kan lugnt slå fast att Carl Hagelin börjar få rutin på stora Stanley Cup-matcher.

Har varit skadad

Han är till och med den som spelat allra flest de ­senaste fyra åren – trots att han den här våren missat åtskilliga på grund av skada och två mindre roliga petningar i finalen.

– Vi var dessutom i konferensfinal med Rangers även 2012 och när vi året därpå åkte ut i andra omgången var jag tvungen att opereras och stannade här i USA då också, berättar ”Hagge” när vi talar med honom inför femte finalen mot Nashville. 

– Så sedan jag inledde NHL-karriären har jag aldrig gått på tidig semester och aldrig hunnit hem till Sverige till midsommar. Och inte mig emot. Jag spelar hellre final än börjar med fysträning någon gång tidigt i maj...

Så mycket hockey brukar dock slita, även på de bästa – men ”Hagge” upplever ­inte att det blivit för mycket. 

”Var seg i grundserien”

– Nja, i grundserien blev det lite segt, får jag väl erkänna. Som i höstas. Då hade vi först vunnit Stanley Cup och sedan var det World Cup. ­Efter de urladdningarna tog det väl då och då emot lite i den vanliga serielunken. 

– Men i slutspel och framför allt finaler är det som att hjärnan och kroppen bara tänder till. Jag känner mig inte det minsta trött, det är bara roligt just nu.

Den meste playoff-krigaren tror också att den grundliga erfarenheten kan komma till nytta när 2017 års ­final nu närmar sig sitt klimax. 

– Ja, absolut. Jag tror det är viktigt att alla vi som var med och vann i fjol tänker på vad vi gjorde då, och hur det kändes. Det kommer hjälpa oss att utnyttja den hemma­plansfördel vi fortfarande har i den här serien.
* FINAL 5:7 (2–2 i matcher) Pittsburgh-Nashville VIASAT HOCKEY 01.45

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL