Modo blir anmälda för diskriminering

Foto: Bildbyrån

avAndreas Käck

HOCKEY

Killar som flyttar till Örnsköldsvik för hockeygymnasiet får 4 000 kronor i månaden av Modo för en bostad.

Tjejerna får noll kronor.

Nu anmäls Modo till diskrimineringsombudsmannen (DO), uppger nyhetsbyrån Siren.

Det var P4 Västernorrland som häromveckan rapporterade om bidragssystemet för Modos hockeygymnasium. Man uppgav att killar får 4 000 kronor i månaden i bidrag för bostad medan tjejer i samma sits får noll kronor.

– Jag tycker det är jättetragiskt att det ska vara så att killarna alltid kommer i första hand. Det är helt sjukt, sa Molly Marcusson till P4.

”Ytterligt föråldrad”

Nu uppger nyhetsbyrån Siren att två personer har anmält Modo till diskrimineringsombudsmannen (DO).

”Motiveringen att klubben måste lägga sina resurser på att utveckla herrlaget måste ses som ytterligt föråldrad”, skriver en av anmälarna.

När Sportbladet ringer upp Modos vd Johan Widebro bekräftar han att anmälan kommit in.

– Vi har precis fått information om det här och har inte hunnit läsa igenom anmälan. Vi får avvakta och se vad som händer härnäst.

Men hur ser du på att det kommit in en anmälan? Det indikerar väl att något är fel i systemet?

– Vi välkomnar debatten och att den nu lyfts upp på en nationell nivå så att diskussionen kan föras för alla idrottsföreningar som har både herr- och damverksamhet. Den här debatten är betydligt större än bara Modo Hockey.

”Ska vara jämställt”

Har ni vidtagit några åtgärder än?

– Vi hade påbörjat diskussioner om en förändring redan innan P4 Västernorrland rapporterade om detta. Men det här gäller ju individuella kontrakt som löper över tid, och således kommer det ta tid att genomföra en förändring. Men vi strävar förstås efter rimliga ersättningar och att det ska vara jämställt mellan killar och tjejer, säger Johan Widebro.

ARTIKELN HANDLAR OM