Föräldrarna rörda till tårar efter debutmålet

HOCKEY

NEWARK, NEW JERSEY. Sannsagan om Jesper Bratt blir bara mer och mer otrolig.

Den 19-årige rookien-sensationen  från Stockholm gjorde mål direkt i sin debut med New Jersey Devils – och stod dessutom för den förträffliga framspelningen till kassen som definitivt avgjorde matchen.  

– Det känns som en dröm och jag är så glad över att mamma och pappa satt på läktaren, och att SVT sände så familj och vänner fick se det här, säger han till Sportbladet efter 4-1-segern mot Colorado.

Redan det faktum att Jesper Bratt lyckades ta en plats i New Jersey Devils trupp är sensationellt så det räcker.  Han har ju inte ens spelat i SHL och kom till träningscampen utan att någon i klubben förväntade sig något annat än att han skulle sättas på första bästa buss till farmarlaget 

Men han nöjde sig alltså inte bara med det.

Den 19-årige stockholmaren – som sin ringa ålder till trots hunnit med tre säsonger för AIK i Allsvenskan –  stod för rena rama drömdebuten i Devils SVT-sända säsongspremiär mot Colorado under lördagseftermiddagen.

– Jag försökte låta bli att haussa upp det för mycket och gick bara ut och körde som vanligt, säger Jesper med ett brett leende när vi träffar honom i ett segerrusigt omklädningrum.

– Samtidigt fick jag bra stöd av grabbarna i laget. De såg till att jag kände mig trygg och redo för matchen. Därför kunde jag liksom bara göra min grej, och det gick ju bra.

”Målvakten tappade balansen”

Det kan man säga.

Han gjorde till och med mål i sin allra första match i världens bästa liga. 

I ett powerplay i slutet av andra perioden, när Colorado hade kommit tillbaka från 0-2-underläge och var på väg in i matchen, fick han pucken i högra tekningscirkeln, siktade en sekund – och sprätte in 3-1.

– Jag fick en jättebra passning av Taylor Hall och hade ganska mycket tid att sikta in mig. Samtidigt såg det ut som att det hände nåt med keepern, att han tappade balansen eller nåt och, ja, det var skönt att kunna stänka dit den i bortre, fortsätter Jesper.

Som sedan var den nye publikfavoriten i The Rock inblandad i det definitiva avgörandet i tredje perioden också. Då var det numerärt underläge. 

– Colorado gjorde allt de kunde för att få in en balja i den sekvensen och jag såg möjligheten att sticka och få med mig lite gubbar. Så blev det också, John Moore hängde med bra och blev ju helt fri, så det var bara att droppa pucken och sedan fick han sköta resten.

Foto: Per Bjurman
En nöjd Jesper Bratt i omklädningsrummet efteråt.

”Känns som en dröm”

Snyggt så det förslår. 

Och på läktaren satt mamma och pappa Bratt och rördes till tårar av succén. 

– Det känns såklart som en dröm alltihop, ler sonen, och jag är så glad över att mamma och pappa var här, och att SVT sände så familj och vänner fick se det här.

Lagkamraten Marcus Johansson – som även han gjorde sin debut med Devils efter trejden från Washington i somras – fick se han också, och var nästan lika glad som Jespers föräldrar.

– Ja, det är otroligt kul att han fick göra en sån här match direkt. Men jag är inte förvånad, Jesper har varit en av våra bästa spelare under hela campen.

Få hos gästerna hade anledning att le efteråt, men Carl Söderberg kunde åtminstone glädja sig åt lite personlig revansch för petningen i premiären mot New York Rangers i torsdags.

Han var gästernas kanske bäste forward och gjorde också tröstmålet.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

NHL-säsongen 2017/18 i siffror 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM