Slutspelschatt med Mats Wennerholm

HOCKEY

I kväll smäller det.

Då går elitseriehockeyn in i sin avgörande fas. Slutspel.

Sportbladets hockeyexpert Mats Wennerholm svarade på läsarnas frågor idag.

Här är hela chattet.

lason säger: har verkligen AIK någon chans mot Djurgårn?

Mats Wennerholm säger: Ja, alla lag har chans i ett slutspel. Det som talar för AIK är Tim Thomas i målet, plus att man har ett par vassa målskyttar i Stefan Hellkvist och Mats Lindberg. Och att AIK faktiskt slagit Djurgården i fyra derbyn i vinter.

Wacy säger: Vem tror du blir slutspelets kung?

Mats Wennerholm säger: Jag tror att det blir en spelare från det lag som går längst, alltså Djurgården. Och i så fall blir svaret Mikael Tellkqvist i målet.

rickard säger: vilken målvakt kommer att vara bäst under sm tror du

Mats Wennerholm säger: Mikael Tellqist. Om nu Djurgården vinner över AIK. Annars Tim Thomas. De är överlägset bäst i elitserien.

tommy säger: tjena först vill jag säga att jag tycker att du är jävligt bra. sedan.. är leksand näst sämst eller hade de otur.

Mats Wennerholm säger: Jag tror inte det var otur. Tittar man på Leksands trupp är den väldigt tunn, framförallt på backsidan. Sedan har man ingen riktig matchvinnare i mål. Österrikaren Reinhard Divis har inte hållt riktigt.

Erik, Luleå säger: Hej, Mats! vad tror du om Luleås chanser i slutspelet, tror du som jag att det hänger på skadeläget, som varit tungt under serien, om det ska gå vägen?

Mats Wennerholm säger: Luleå kan bli ett skrällgäng om alla bitar faller på plats. Och s å många skador är det väl inte? Luleå har ändå matchvinnartyper som Myllys och Renberg. Det kan räcka långt.

Kenta säger: Du är väl gnagare matte??????

Mats Wennerholm säger: Nej, jag ser mig själv som neutral faktiskt, även om jag ibland utpekas som AIK:are. Men ännu fler tror att jag är djurgårdare, Det stämmer inte heller. I det här jobbet måste man vara objektiv och inte låta några känslor styra.

Ekke säger: Ryktet säger att Bäckman ska till MIF nästa säsong. Tror du verkligen att det kan vara bra för Malmö?

Mats Wennerholm säger: Jag skrev det i dagens tidning och jag tror att Per Bäckman är perfekt för Malmö. Han är precis den tränare laget behöver.

Jonte säger: hur går det mellan frölunda-färjestad?

Mats Wennerholm säger: Jagb är lite kluven där. Färjestad är det klart bästa laget, men det är darrigt på målvaktssidan. Nu satsar FBK på Mikael Gerdén som spelade div I hockey förra säsongen. Frölunda har Huselius och Algtosson som spelat bra. Så liten skrällvarning.

cal säger: Är verkligen Elitserien intressant? Endast 3-4 spelare tillhör ju det riktiga landslaget, jag menar som turneringar som OS när alla proffs är med!

Mats Wennerholm säger: Visst är elitserien intressant. Det är ju där man får se morgondagens stjärnor. Om fyra, fem år kan exempelvis Kristian Huselius och Mikael Tellqvist vara storstjärnor i NHL. Kul att ha sett dem först.

El Ingo säger: Tror du att det finns dopade spelare i slutspelet?

Mats Wennerholm säger: Nej, det tror jag faktiskt inte. Samtidigt är jag vöertygad om att det finns gott om fuskare även inom hockeyn, men de dopar sig knappast under ett slutspel utan i så fall under uppbyggnadsperioden på sommaren.

Mats säger: Lyckas Huselius i NHL?

Mats Wennerholm säger: Ja, jag tror det. Han är så spelskicklig att kan ska göra det utan problem. Men han behöver lägga på sig fem till tio kilo. Då blir han ruggig.

dammo säger: Är det inte märkligt att det bar är rundgång på alla tränare. Det talas om Lundh/Wikegård till AIK?

Mats Wennerholm säger: Lundh/Wikegård till AIK tror jag inte på. Men visst är det rundgång bland tränarna, det tycker jag också. Det finns en feghet att inte våga pröva något nytt, precis som det finns en feghet att inte släppa fram juniorer. Men nu kommer Bengt-Åke Gustafsson hem och tränar Färjestad. Alltid något.

rickard säger: vilket lag tror du tar sm-guld

Mats Wennerholm säger: Djurgården. Färjestad är snäppet bätre sett till tre femmor, men Djurgården har en överlägsen målvakt. Det avgör.

Grabben säger: Vad kommer domarna göra för att bättra sitt skamfilade rykte i slutspelet

Mats Wennerholm säger: Tja, säg det. Jag tror det kommer bli en och annan domarskandal i fortsättning också. Det finns de som inte håller tillräckligt hög klass, speciellt i ett slutspel, men jag vill inte nämna några namn.

Mickegg säger: hej Mats! vem anser du är världens bästa spelare?

Mats Wennerholm säger: Det beror på när du frågar. Just nu är det faktiskt Peter Forsberg i den form han befinner sig. Sett till de senaste åren blir svaret Jaromir Jagr. Och om någon månad kan det vara Mario Lemieux.

manga säger: Vem är slutspelets sämsta målvakt?

Mats Wennerholm säger: Har svarat på det tidigare och säger Mikael Tellqvist, eftersom jag tror att Djurgården går längs. Han och Tim Thomas ligger ett par snäpp före alla andra.

Skeeter Moore säger: Du måste stött på en hel del hockeygalna människor genom åren. Vilket lags supportrar verkar ha den mest hockeykunniga publiken - om du ska generalisera?

Mats Wennerholm säger: Svår fråga. Jag gillar Timrås publik som verkligen brinner för hockeyn och även HV 71 som har en enormt trogen hemmapublik. Galnast publik finns nog i Luelå och Örnsköldsvik. Där är de totalt enögda. Vill också passa på att rätta förra frågan. Så inte att det stod SÄMSTA målvakten. I så fall blir svaret Mikael Gerdén i Färjestad, han är minst rutinerad.

OIKare säger: Tror du att stjärnorna i malmö kommer att vakna till nu i slutspelet? Eller kommer brynäs första femma avgöra?

Mats Wennerholm säger: Det är svårt att bara trycka på en knapp, som i Malmös fall. Jag tror inte att lagets "stjärnor" plötsligt börjar spela drömhockey. Men de har en bra trend på slutet, men då är det de mer okända spelarna som klivit fram. Brynäs förstafemma är ruggigt effektiv, speciellt i power play. Och Brynäs har en hel hög med oerhört rutinerade backar. Det tror jag avgör.

Känn ingen sorg för mig.. säger: Hur tror du att det kommer att gå för Sverige imorgon mot malta?

Mats Wennerholm säger: Nu är vi innte på fotboll och det är inte riktigt mitt område. Men jag har faktiskt varit på Malta och sett Sverige spela landskamp - i VM-kvalet 1985. Då vann Sverige. Det tror jag de gör nu också.

Dopad Finne säger: Hur mycket tar en Elitseriespelare i bänk i snitt?

Mats Wennerholm säger: Ja, du det varierar. Första gången Kristian Huselius skulle köra bänkpress svimmade han, har det berättats för mig. Men de ligger säkert någonstans mellan 100-120 kilo skulle jag tro.

Mats Sundin säger: Vad gör en målvakt riktigt bra?

Mats Wennerholm säger: Spelsinne i första hand. Det är det som gör de flesta målvakter stora. Att de kan läsa spelaet och stå rätt hela tiden.

Peter Forsberg säger: Vad säger du om bäckmans avhopp?

Mats Wennerholm säger: Något avhopp var det väl inte? Hans kontrakt gick ut och han kände sig redo att gå vidare i tränarlivet. Han kommer garanterat att göra Malmö intressantare nästa säsong.

Thompa säger: Vem tycker du är eliseriens bäste coach?

Mats Wennerholm säger: Som coach måste jag säga Per Bäckman. Han har en förmåga att få ut det bästa av materialet i varje match och kan göra snabba förändringar i laget.

emanuel säger: jag tror att leksand åker ur elitserien, vad tror du

Mats Wennerholm säger: Det borde inte göra det. Jag har sett både Södertälje och Linköping och Leksand är bättre än de två lagen, som är bäst i superallsvenskan. Däremot tror jag de får däng av Björklöven.

Cryffe säger: Mats stämmer rykterna om att Samuel Phålsson och Per Svartvadet är på väg tillbaka till MoDo

Mats Wennerholm säger: Det har jag faktiskt inte hört något om. Påhlsson spelade m,ed Selänne i Anaheim senast, så han borde inte ha någon större anledning att vända hemåt. Svartvadet vet jag däremot inte hur det går för på rak arm. Han gick inte speciellt bra ihop med Bäckman däremot, och nu då Bäckis slutar så...

Stefan__- säger: Hur tror du det går i vårens VM ?

Mats Wennerholm säger: Omöjligt att säga innan man vet vilka NHL-spelare som kommer loss. Men Kanada kommer att storsatsa på VM, så de blir farliga, liksom tjeckerna som vunnit två år i rad.

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM