”Mitt livs mål”

Så firade Linköpings okände matchvinnare i natt

HOCKEY

LINKÖPING

Här firar Linköping avancemanget till kvalserien.

Och gladast av dem alla - tvåmålsskytten Fredrik Wallberg.

- Mitt livs viktigaste mål, säger Fredrik och skålar i passande dryck.

Foto: LASSE ALLARD
Målskyttar med rätt att fira Fredrik Wallberg, i mitten, firar på efterfesten tillsammans med de övriga LHC-målgörarna, Anders Lönn, till höger, och Mike Helber. Nu väntar storlaget och Anders Lönns förra klubb Leksand i kvalserien.

Det var begravningsstämning i Stångebro långa delar av matchen mellan Linköping och Tingsryd. Bortalaget hade greppet om handlingen, men festarrangör Fredrik Wallberg ville annat.

Han har inte gjort en enda poäng i kvalserien i år och endast fått spela sporadiskt. Nu tog han chansen och fixade efterfest åt hela laget. Backveteranen gjorde två mål i sista perioden och fixade biljett till kvalfesten. Anmärkningsvärt eftersom han endast gjort sju mål de senaste tre säsongerna.

Bendelins fingertoppskänsla

- Fredrik fick faktiskt veta på värmningen att han skulle spela. Vi hade sju backar, men Pierre Ivarsson hade problem med en fingerskada och därför fick Fredrik förtroendet. Man kanske kan säga fingertoppskänsla med tanke på Pierres skada, säger Linköpings tränare Torgny Bendelin och drar på smilbanden.

Efter vinstmatchen och avancemanget till kvalserien blev det segermiddag på en sportpub i centrala Linköping.

Matchhjälten Fredrik var givetvis en av de gladaste i lokalen. Han får aldrig rubriker och står sällan i fokus. Nu ville alla prata med den normalt tystlåtne 31-åringen.

- Helt underbart. Och två mål i en och samma period, det hade jag aldrig ens kunnat drömma om. Två mål i en och samma match har jag gjort, men då vann vi med 16-1 och målen var kanske inte så jätteviktiga för matchens utgång, säger Fredrik och tar en nypa av förrätten - popcorn.

Sjätte elitkvalet

Fredrik har kanske ingen större rutin på att göra mål, men kvalspel har han varit med om. Det här blir sjätte gången som han kvalar för att komma till elitserien.

- Kvalspela är lite speciellt. Är lite av cupkaraktär på matcherna och vi i Linköping har allt att vinna. Vi är inte favoriter och kan slå ur underläge. Perfekt, säger Fredrik.

Efterfesten fortsatte fram till småtimmarna på puben.

Tränare Bendelin hade gett laget träningsledigt i dag och därmed lite möjlighet till socialt samkväm. Och visst var laget värt lite party - allra mest doldisen Fredrik Wallberg.

Så här fortsätter kvalet till elitserien

Ovisst in i det sista - här är dramats upplösning

Tomas Ros