Falk: Slutspelet tar hårdare än elitserielunken

HOCKEY

Match fem i kvartsfinalserien i morgon.

Hockeykropparna börjar bli lagom möra.

Här berättar Djurgårdens dubbla matchhjälte Nichlas Falk om skador, sömnproblem, vikten av att äta rätt mat samt hur hans kropp mår när tuffa slutspelsmatcher avlöser varandra.

Foto: LARS OTTOSSON
Djurgårdens Nichlas Falk sliter ont just nu. Hårda slutspelsmatcher varvas med träningar.

Match i tisdags. I går träning mellan 15.40 och 17.00.

Djurgårdens tränare Hardy Nilsson ger inte sina spelare lugn och ro. Det är ishockeyns slutspel och varje match är nästan som på liv och död.

Djurgårdens målsättning är att försvara SM-guldet från i fjol. Och spelar laget som de gjort hittills är det absolut ingen omöjlighet.

- Slutspelshockeyn tar hårdare är den vanliga serielunken. Men givetvis är det roligare. Det här tränar man för hela året, säger Nichlas Falk.

Förskonad från skador

Falken är en av Djurgårdens nyckelspelare. Han styr ofta spelet från sin position vid offensiv blå eller försöker röja undan i egna zonen när det hettar till framför Mikael Tellqvist. Han har fått många smällar även om de som är torpeder i laget har en klart mer fysisk spelstil.

- Hittills har jag varit hyfsat förskonad från skador. Visserligen har jag problem med ett knä, men det är på bättringsvägen, säger Falk.

Nichlas Falk är mycket lämplig att prata med om de påfrestningar som spelare utsätts för.

Han har spelat både back och forward och har därmed mångårig rutin från båda positionerna samt elitseriehockey.

Vad är jobbigast?

- Det beror på matchsituationen. Blir vi tillbakapressade i egen zon är det jobbigare att vara back, säger Falk.

För Falk är en duktig massör lika viktig som rätt vinkel på hockeyklubban.

Christian Schumacher är naprapat sedan tio år i Djurgården och han har knådat Falkens muskler ett stort antal gånger.

- Alla är hjärtligt välkomna för behandling efter match, men Falk är väl en av fem-sex spelare som behöver ha massage efteråt. Han har en bra kropp och verkar klara av den höga belastningen han utsätts för utan problem, säger Christian Schumacher.

Måste få sova ordentligt

Förutom massage och streching är rätt kost och sömn mycket viktigt. Speciellt nu när slutspelsmatcher avlöser varandra. Kropparna måste vara på topp, både fysiskt och mentalt.

- Jag sov till halv elva efter matchen i tisdags. Jag har två små barn, men min sambo ställer upp till hundra procent och det är oerhört viktigt. Annars skulle det inte fungera. Man måste få sova ordentligt, säger han.

I går på träningen mådde Falk riktigt bra och benen kändes pigga, trots ansträngningen i matchen mot AIK på tisdagskvällen.

- I dag ska vi avgöra. Man vill ju vinna jämt och så ska det bli skönt att få vila kroppen några dagar från matcher, säger Nichlas Falk.

Tomas Ros