Färjestad får NHL - pengar för Huselius

Gammalt avtal blåser Frölunda på miljoner

HOCKEY

Utslaget i SM-slutspelet och en ekonomisk skuld på nästan 25 miljoner.

Här kommer nästa smäll för Frölunda.

Klubben får inte en krona när Kristian Huselius, 22, blir proffs i NHL.

Miljonerna hamnar istället hos Färjestad.

vanlig syn Husse jublar efter ett av hans 32 mål i elitserien. Blir det lika många vrål i NHL?

Det är Nya Wermlands-Tidningen som avslöjar att Färjestad - och inte Frölunda - fortfarande har rättigheterna på Kristian Huselius, årets spelare i elitserien och överlägsen vinnare av poängligan.

Färjestad försäkrade sig om NHL-rättigheterna på Kristian Huselius redan 1999, då klubben släppte den då lovande forwarden till Frölunda och istället fick backen Radek Hamr av Frölunda i utbyte.

Avtal styr ersättning från NHL

7 juni 1999 tecknades ett avtal mellan klubbarna.

"Vid senare övergångar, inklusive NHL, äger Västra Frölunda HC rättigheterna till Radek Hamr och Färjestad rättigheterna till Kristian Huselius samt eventuella ersättningar".

Lars Glennert, klubbdirektör i Färjestad, bekräftar att Huselius hela tiden tillhört Färjestad - och Hamr Frölunda.

Därför får alltså inte ekonomiskt krisdrabbade Frölunda en enda krona när Huselius undertecknar sitt kommande drömkontrakt - det surras om nästan 30 miljoner för tre säsonger - med Florida Panthers.

Inte heller Hammarby, som släppte Huselius till Färjestad, får någon ersättning.

- Vi löste ut Huselius från Hammarby när han kom till oss, säger Glennert till NWT.

Nytt avtal - mer pengar?

Det nya NHL-avtalet, som ska förhandlas fram och spikas inom kort, ska ge Europas klubbar betydligt bättre ersättning när de släpper spelare till NHL.

I fjol låg prislappen på drygt en halv miljon.

När Huselius nu lämnar Frölunda blir ersättningen mellan två och tre miljoner kronor.

Till Färjestad.

Första ronden gav ett banrekord. Fredagens andra rond betydde ensam ledning för svenske golfspelaren Robert Karlsson i Europatourtävlingen i Doha, Qatar. Karlsson gick på 70 slag och leder därmed tävlingen med två slag för Oliver Demond, Frankrike och Elliot Boult, Nya Zeeland.

Robert Karlsson har tre segrar på Europatouren tidigare, senast i Belgien för två år sedan.

- Det är alltid enklare att jaga än att bli jagad, men det är något jag måste lära mig att klara av. Jag har dock inte varit i den här situationen så många gånger, sade Karlsson. (TT-Sportbladet)

Att spela fotboll med händerna kan straffa sig. Det vet Real Madrids stjärnanfallare Raul.

På fredagen dömdes Raul till en matchs avstängning och motsvarande 120 000 kronor i böter för att han med handen slog in Real Madrids första mål i Champions League-matchen mot Leeds i tisdags.

Raul kommer nu att missa kommande veckas Champions League-möte med belgiska Anderlecht - under förutsättning att Real Madrid inte överklagar beslutet.

Timrå håller inte igen och på fredagen presenterade klubben sitt tredje nyförvärv för säsongen. David Halvardsson heter han och kommer senast från Rögle. Tidigare har han spelat för HV 71 där han noterades för ett SM-guld och 100 matcher.

Husse bäst i elitserien – tog hem åtta ligor

PeO Larsson